Germania ridică restricțiile privind donarea de sânge de către homosexuali

Distribuie pe:

Germania va ridica restricțiile stricte privind donarea de sânge de către homosexuali care datează de la începutul epidemiei de SIDA din anii 1980, a anunțat marți ministrul german al Sănătății, Karl Lauterbach, relatează AFP.

“Dacă cineva poate sau nu deveni donator de sânge este o chestiune de comportament riscant, nu de orientare sexuală”, a declarat ministrul Karl Lauterbach pentru grupul de presă RND. “Nu trebuie să existe nicio discriminare ascunsă pe acest subiect”, a susținut ministrul Sănătății din guvernul lui Olaf Scholz.

Amendamentul la legea privind transfuziile pe care îl va prezenta ministrul prevede de acum că “orientarea sexuală și identitatea de gen nu trebuie să fie criterii de excludere”, potrivit presei germane.

Modificarea legii este anunțată pentru 1 aprilie, însă Colegiul Medicilor va avea la dispoziție încă patru luni pentru a elabora o nouă directivă nediscriminatorie.

Restricțiile privind donarea de sânge de către homosexuali, care datează de la începutul epidemiei de SIDA în anii 1980, au fost apoi motivate de temerile că riscul de transmitere a virusului prin donarea de sânge era extrem de mare în rândul bărbaților homosexuali.

Conform directivei actuale a Colegiului Medicilor germani, homosexualii pot dona sânge numai dacă nu au întreținut relații sexuale cu “un nou partener sau mai mult de un partener sexual” în ultimele patru luni.

Directiva suferise deja o ușoară modificare în 2021: înainte de această dată, perioada de timp prevăzută era de 12 luni.

Ridicarea acestor restricții, denunțate de mulți ani de asociațiile de luptă împotriva discriminării, este inclusă în contractul coaliției dintre social-democrați, Verzi și liberali, aflată la putere de la sfârșitul anului 2021.

“Abolirea discriminării este de mult așteptată și sunt încântat că ministrul Karl Lauterbach a abordat această problemă acum”, a declarat delegatul ministerial pentru cauza LGBT Sven Lehmann, pentru grupul de presă Funke.

Înaintea Germaniei, numeroase țări, precum Franța, Spania, Italia, Israel, dar și Anglia, și-au schimbat deja în acest sens condițiile accesului la donarea de sânge. (Agerpres)

Lasă un comentariu