500 de milioane de lei din PNRR pentru modernizarea și dotarea ambulatoriilor de specialitate din România. Județul Mureș, la loc de frunte

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății a finalizat evaluarea dosarelor depuse pentru finanțarea proiectelor de modernizare și dotare a ambulatoriilor de specialitate din România, informează conf. univ.dr. Corneliu Florin Buicu, deputat PSD de Mureș, vicepreședintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaților.

În urma evaluării, au fost selectate, în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare, iar banii europeni nerambursabili (514 milioane de lei fără TVA) vor fi utilizați pentru înființarea, reabilitarea, extinderea sau dotarea cu aparatură medicală de înaltă performanță a ambulatoriilor de specialitate.

“Una din preocupările mele ca ministru al Sănătății este să dezvoltăm serviciile medicale ambulatorii, spitalizarea de zi și medicina primară, cât mai accesibile pacienților, în comunitățile din care aceștia fac parte. Conform indicatorilor din PNRR, în cadrul acestei investiții, obiectivul prevedea finanțarea a 30 de ambulatorii. În urma consultării cu reprezentanții Comisiei Europene, am reușit să dublăm numărul ambulatoriilor care vor primi finanțare nerambursabilă”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministerul Sănătății va semna, în perioada imediat următoare, contractele de finanțare cu beneficiarii, urmând ca în această primăvară să înceapă lucrările de execuție.

Pe lista obiectivelor aprobate pentru finanțare (publicată pe pagina de web a Ministerului Sănătății, la secțiunea PNRR), județul Mureș este la loc de frunte prin ambulatoriile Spitalului Universitar “George Emil Palade”, Spitalul Clinic Județean Mureș, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, aproximativ 40 de milioane de lei fiind atrase din PNRR.

O mențiune specială pentru punctajul 93 care situează Spitalul Universitar “George Emil Palade” pe locul 2 la nivel național în evaluare, precizează parlamentarul mureșean.

“Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”

Proiectul derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureș, derulat în toată Regiunea Centru, pentru prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin a obținut trofeul pentru “Cea mai bună inițiativă pentru educație și sănătate”.

Trofeul a fost oferit datorită cititorilor Observatorului de Covasna, care au decis acest lucru prin vot, și a fost decernat în cadrul Galei Superlativelor, organizată de covasnamedia.ro, la 12 ianuarie 2023, la Sfântu Gheorghe, în prezența autorităților publice locale, reprezentanți ai spitalelor, ai ONG-urilor, ai asociațiilor sportive și ai Bisericii Ortodoxe Române.

“Acest premiu ne onorează, dar, în același timp, ne responsabilizează și ne motivează pentru a continua acest proiect atât de important pentru sănătatea femeilor din regiunea Centru, dar și a familiilor lor. Suntem mulțumiți că prin campaniile noastre de informare, educare, conștientizare a beneficiilor screeningului cancerului de col uterin, femeile sunt determinate să-și controleze și să-și mențină sănătatea. În spatele acestui proiect este o muncă extraordinară de zi cu zi, a unei echipe dedicate și motivate de scopul acestui proiect. Meritul pentru acest premiu este, așadar, al întregii echipe, atât din cadrul proiectului, cât și al echipei de management a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș”, a declarat dr. Cosmina Uzun, managerul proiectului.

În perioada iulie-decembrie 2022, caravana de screening a fost in județul Covasna, în 12 localități, în vederea informării și testării femeilor din grupul țintă. Aceste campanii au devenit vizibile pentru femeile din județ, care au decis să participe la screening, în contextul extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

În cadrul programului de screening, femeile beneficiază de consult de specialitate și le sunt recoltate probe pentru testare Babeș Papanicolau la grupa de vârstă 24-29 de ani, și testarea HPV la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite sunt GRATUITE, fiind finanțate în cadrul proiectului, se arată în comunicatul de presă dat publicității.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu