Sărbătoare la Parohia Ortodoxă “Sfinții Împărați Constantin și Elena” Sângeorgiu de Mureș

Distribuie pe:

Duminică, 15 ianuarie, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, credincioșii parohiei, după terminarea Sfintei Liturghii oficiată de preoții pensionari Teodor Maier și Ioan Tutecean, au sărbătorit 173 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu. Despre viața poetului a vorbit preotul Teodor Maier, a recitat din cunoscutele versuri ale poetului. Profesoara Elena Mărginean, președinta Comitetului parohial, a recitat o creație proprie închinată poetului. Despre drumul poetului Mihai Eminescu pe Valea Mureșului, de la Toplița, Deda, Petelea, Sângeorgiu de Mureș și Târgu Mureș, publicistul Ilarie Gh. Opriș a menționat despre documentele care dovedesc trecerea poetului la 1 iunie 1866 prin localitatea Sângeorgiu de Mureș. S-a menționat prezența poetului la manifestația studenților și comercianților români în fața palatului împăratului de la Viena, pentru apărarea țăranilor români din satul Tofalău, alungați din casele lor în ziua de 2 octombrie 1869, și actul cu sumele de bani donate, unde la poziția 7 apare numele poetului și suma donată. De asemenea, a menționat că în anul 1870, poetul Mihai Eminescu a scris două articole în ziarul “Federațiunea” din Budapesta, în apărarea țăranilor tofăleni.

Credincioșii participanți la eveniment au depus o coroană de flori la monumentul poetului național Mihai Eminescu, unde cei doi preoți, Teodor Maier și Ioan Tutecean, au oficiat Slujba de pomenire.

Toți participanții au primit câte un calendar pe anul 2023 cu fotografia bisericii “Sfinții Împărați Constantin și Elena” și a monumentului din fața bisericii, cu bustul poetului Mihai Eminescu, sculptat de cunoscutul artist mureșean Ion Vlasiu, și inaugurat și sfințit la data de 15 august 2021.

Prof. Zaharie Fărcaș, consilier în Consiliul local Sângeorgiu de Mureș

Lasă un comentariu