Casa Națională de Pensii Publice - Precizări importante privind contribuțiile de asigurări sociale de sănătate

Distribuie pe:

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) vine cu unele clarificări privind contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, în lumina Deciziei nr. 650/ 15.12./2022 a Curții Constituționale (CC) a României, publicată în data de 28 decembrie 2022, în Monitorul Oficial, prin care Curtea a conchis că impunerea plății contribuției la sănătate (CASS) pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin ordonanță de urgență dată anul trecut, este neconstituțională.

CNPP precizează că, potrivit prevederilor Constituției, “Deciziile Curții Constituționale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii și au putere numai pentru viitor”.

Pe cale de consecință, contribuțiile de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii care depășesc suma de 4.000 de lei nu se mai rețin de la data de 28 decembrie 2022.

Având în vedere că taloanele de pensie aferente drepturilor lunii ianuarie 2023 erau deja tipărite și distribuite în teritoriu la data publicării Deciziei Curții (adică 28 decembrie 2022), CNPP va avea posibilitatea de a implementa dispozițiile acesteia prin neaplicarea contribuției de asigurări sociale de sănătate și restituirea sumelor reținute cu acest titlu de la data publicării Deciziei, începând cu luna februarie 2023.

CNPP precizează că aplicarea întocmai a dispozițiilor Deciziei nr.650/2022 a Curții Constituționale a României nu presupune restituirea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente întregului an 2022, iar restituirea sumelor care fac obiectul Deciziei se face din oficiu; ca atare, nu este necesară depunerea unei cereri la casa teritorială de pensii în evidența căreia se află pensionarul. (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu