“O graniță se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet…”

Distribuie pe:

Ziua lui Eminescu ar trebui să fie în fiecare zi, fiindcă Eminescu este cartea de identitate a poporului român.

O statuie a lui, realizată de sculptorul Vasile Gorduz și amplasată în “Place de la Roumanie” (Piața României) din Montreal, în 2004, a fost ridicată de românii trăitori în Canada. Din nefericire, în 2015, placa de bronz plasată la bază, pe care era scris un vers și numele poetului și care cântărea cel puțin 20 de kilograme fiind solid prinsă cu patru șuruburi, a dispărut!

Ideea realizării unui loc românesc în Montreal a fost a pictorului Șerban Popa, rezident în Canada, care, cu concursul doamnei Elena Sava-Ștefoi, pe atunci Consul General al României la Montréal, a prezentat proiectul «Place de la Roumanie»

fostului primar, Pierre Bourque, care a acceptat-o imediat. “Dintre amplasamentele pe care el le-a oferit (locuri planificate pentru reamenajare), s-a ales cel «mai puțin urât»: Parcul Devonshire. Acesta se află între niște blocuri, locuite în majoritate de portughezi. Contestat din mai multe direcții, proiectul a fost o vreme abandonat. Aflat în vizită la Montréal, Traian Băsescu, pe atunci primar al Bucureștiului, a reimpulsionat proiectul, arătând că el dăduse deja numele de «Piața Montréal» unui loc din Capitala României, aflat în fața World Trade Center. Statuia a fost dezvelită pe 18 septembrie 2004, în prezența președintelui României de atunci, Ion Iliescu, huiduit copios de românii din Montreal.”

Trebuie menționat că, încă din capul locului, lucrarea a născut multe controverse, mai ales în rândul comunității românești de peste ocean, care nu nega neapărat realizarea artistică a sculptorului Gorduz, ci “inspirația” celor care au decis că această statuie să fie instalată în străinătate. Mai ales la Montréal, unde canadienii nu știau nimic despre Eminescu, ar fi fost de preferat o operă mai puțin deformată “poetic”. (Vasile Gorduz este și autorul statuii Împăratului Traian cu lupoaica, amplasată, în anul 2012, pe scările Muzeului Național de Istorie din București.)

“Din totalul de aproximativ patru milioane, cât numără populația din Montreal, românii sunt doar 20 de mii de locuitori. - declara presei, la vremea inaugurării, avocatul Șerban Mihai Tismănariu, personalitate marcantă a diasporei românești din Canada. - Cele mai mari comunități sunt cea italiană, greacă și evreiască. De obicei, canadienii nu dau străzilor nume de țări străine sau de emigranți. Și, cu toate acestea, românii au intrat în istoria orașului încă din 1926, când, după vizita Reginei Maria în Canada, unul dintre marile bulevarde din Montreal a fost numit, în amintirea sa, «Queen Mary». Tot așa se numește și spitalul geriatric dăruit de regină, prin organizarea unei fundații. (…) Statuia este foarte sugestivă și, privită din unghiuri diferite, de fiecare dată, ea spune altceva. Plasarea ei în «Place de la Roumanie» este ideală. Este un Eminescu participativ, foarte viu, pe care îl simțim ca pe simbolul nostru național, purtătorul viselor și dorurilor noastre, ale românilor. Copiii și nepoții celor veniți mai demult în Canada știu cine a fost și ce înseamnă astăzi pentru noi Mihai Eminescu. El este România.”

Discuția aceasta avea loc la Montreal, în octombrie 2004. A trecut ceva vreme și se părea că lucrurile au intrat în normalitate! Dar iată că “nu există pădure fără uscături”!

Deși fabricată în bronz, placa dispărută de la baza statuii nu valorează mai mult de 100 de dolari canadieni (1 CAD = RON 3,4244),

și este puțin probabil ca aceasta să fi fost furată pentru a fi valorificată. Ce poți face cu 100 de dolari canadieni? În plus, “este foarte rar ca în Canada să se întâmple așa ceva. Rămâne ipoteza unui act criminal, dar toate acestea nu sunt decât simple supoziții. Așteptăm rezultatele anchetei poliției.”

Din fericire, Mihai Eminescu are o a doua statuie la Montreal, de această dată într-un loc accesibil românilor. Duminică, 22 septembrie 2019, un bust al poetului național al românilor a fost dezvelit în fața Casei Române “Preot Petre Popescu” de la Catedrala “Buna Vestire” din Montreal. Realizat ca urmare a eforturilor depuse de Leonard I. Voicu, președinte al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români (ACSR), bustul lui Mihai Eminescu a fost realizat de sculptorul Petru I Birău, din România. Lucrarea a marcat și sărbătorirea a 18 ani de activitate pentru Asociația Canadiană a Scriitorilor Români.

Se pare că războiul statuilor nu numai că nu a încetat, dar a trecut și Oceanul. Să ne amintim: “La 11 iunie 1934, într-o atmosferă de mare sărbătoare, la care erau de față toată intelectualitatea orașului, elevi, studenți, muncitori etc., episcopul Roman Ciorogariu dezvelește solemn bustul lui Mihai Eminescu (n.n.- opera lui Oscar Han). Acesta a fost amplasat în parcul de pe esplanada Crișului Repede, aproximativ vizavi de actuala redacție a revistei «Familia». Peste câțiva ani, după 1940, furia unora dintre neprietenii poporului român s-a dezlănțuit asupra simbolurilor identității naționale, în primul rând asupra lui Eminescu.” (Ionel Novac, “Eminescu și Oradea”)

“Din statistica dureroasă a ultimilor ani observăm că sunt profanate, cu o ritmicitate care ne dă de gândit, cu predilecție monumente foarte cunoscute: statuia de la Galați (de aproape 30 de ori), statuia de la Constanța, în martie 2011; bustul poetului din Parcul Cancicov, Bacău (noiembrie 2015); statuia lui Eminescu din Hâlboca - Cernăuți (în iunie 2013) - decapitată cu două zile înainte de inaugurare; placa de pe bustul lui Eminescu din Uzdin (Banatul sârbesc-Serbia), vandalizată în noaptea de 13-14 ianuarie 2011; statuia lui Mihai Eminescu din Elveția (2011); statuia lui Eminescu din Noua Suliță (Ucraina); bustul lui Eminescu din orașul Florești, Republica Moldova (2008); bustul lui Eminescu din Strășeni (Republica Moldova - 2011); bustul lui Eminescu din Anenii Noi (Rep. Moldova - 2011); bustul lui Eminescu din Cimișlia (2008). (…) În alte cazuri, statuile lui Eminescu nu primesc autorizație de amplasare pe domeniul public, cum s-a petrecut la Carei (2015). Un caz aparte este situația bustului lui Eminescu de la Odessa, care a fost furat de pe postament în anul 1999; în locul acestei statui a fost adusă alta, în 2003, dar autoritățile nu au permis instalarea sa în acest oraș.

Statuia lui Mihai Eminescu, situată la Sibiu, în Parcul sub arini, a fost vandalizată în Primăvara anului 2018.” (Dan Toma Dulciu)

Cine și, mai ales, de ce produce asemenea orori? La prima întrebare… răspunsul se referă la mai mulți subiecți. La cea de a doua, e și mai simplu: “O graniță se apără cu un corp de armată sau cu statuia unui poet alături de inimile tuturora. Ați ales pe cel mai tare, ați ales poetul.” (Octavian Goga, Ministru al Culturii României Mari, reprezentant al Academiei Române la dezvelirea primului monument Eminescu în Transilvania, la Sânnicolau Mare, la 11 octombrie 1925.)

Trăiască Nația!

(Surse: “Pagini românești. Quebec-Montreal, Cristea Alin. Blog de journalist, Rador, Victor Roncea, activenews)

Mariana Cristescu

Lasă un comentariu