Filologul și patriotul

Distribuie pe:

* “Nu e vremea de critică, copii, e vremea de scris. Să scrieți cât veți putea și cum veți putea, dar NU cu răutate; iar nu stricați, că nația primește și binecuvântează pe cel ce face și blestemă pe cel ce strică. Scrieți cu inimă curată și începeți și săvârșiți în Domnul și Domnul va binecuvânta ostenelile voastre și neamul va cinsti viața și purtarea voastră, și viitorimea va pomeni numele voastre și voi veți fi fericiți, pentru că veți avea pacea în inimă. Pacea dar fie cu voi. Patriotul cel bun nu este fanatic, ci este iubitor de oameni și știm că natura nu cunoaște neamț, englez, ungur, grec, ci numai om. Limba singură unește, întărește și definește națiunea; ocupați-vă de dânsa mai înainte de toate și nu veți face prin aceasta decât cea mai fundamentală politică, veți pune fundamentul naționalității. Nu uitați: fără școală să nu aștepte nimeni nici părinți buni, nici fii buni și prin urmare, nici stat bine organizat și bine cârmuit și păstorit”.

Ion Heliade Rădulescu (1802-1872), scriitor, filolog, om politic român, membru fondator al Academiei Române și primul președinte al ei, considerat cea mai importantă personalitate din cultura română prepașoptistă, prin aportul cultural și estetic la dezvoltarea literaturii române fiind considerat un precursor al poeziei moderne.

***

* “Din alt veac auzisem de patriotul Lazăr Lădariu Ardeleanul. Îl știu cu fața lui de ardelean curat și omenos, un poet talentat din Tg. Mureș. M-am convins de aceasta citindu-i versurile și ascultându-l vorbind la Comisia de Cultură din Parlamentul României. Mai târziu

i-am citit și cărțile lui care sunt adevărate bijuterii ale patriotismului, a toleranței, a intransigenței în chestiuni mari și, aș zice, o încercare disperată de a-i trezi pe români la cruda realitate că-n Ardeal nu e liniște și că-n Ardeal nu e-n regulă ceea ce se întâmplă, și că-n Ardeal se pun la cale tot felul de lucruri împotriva românilor. În fond, se pun la cale lucruri împotriva unității țării și împotriva liniștii acestor oameni. “El este un stâlp de rezistență al Românismului curat și al Culturii române din Ardeal”.

Adrian Păunescu (1943- 2010), autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, om politic patriot.

***

P.S. Matei cap.12. vers. 25: “Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește; orice cetate sau casă care se dezbină în sine nu va dăinui”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

Lasă un comentariu