16-20 ianuarie - Forumul Economic Mondial, Davos 2023. Subiectul “Ucraina” a acaparat prima zi a reuniunii

Distribuie pe:

Întâlnirea anuală 2023 de la Davos are ca temă “Cooperarea într-o lume fragmentată”, reunind 2.700 de lideri din 130 de țări, inclusiv 52 de șefi de stat/guvern, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, într-un moment crucial pentru întreaga planetă.

Crizele multiple adâncesc diviziunile și fragmentează peisajul geopolitic. Liderii trebuie să abordeze nevoile imediate, critice ale oamenilor, punând, de asemenea, bazele pentru o lume mai durabilă și mai rezistentă până la sfârșitul deceniului: “Vedem că multiplele forțe politice, economice și sociale creează o fragmentare sporită la nivel global și național. Pentru a aborda cauzele fundamentale ale acestei erodări a încrederii, trebuie să consolidăm cooperarea dintre guvern și sectoarele de afaceri, creând condițiile pentru o redresare puternică și durabilă. În același timp, trebuie să se recunoască faptul că dezvoltarea economică trebuie făcută mai rezistentă, mai durabilă și nimeni nu ar trebui lăsat în urmă”, a declarat Klaus Schwab, fondator și președinte executiv al Forumului Economic Mondial.

Programul celei de-a 53-a reuniuni anuale se concentrează pe soluții și cooperare public-privată pentru a aborda cele mai presante provocări ale lumii. Acesta încurajează liderii mondiali să coopereze pe problemele interconectate ale energiei, climei și naturii; investiții, comerț și infrastructură; tehnologii de frontieră și rezistență în industrie; locuri de muncă, competențe, mobilitate socială și sănătate; și cooperarea geopolitică într-o lume multipolară.

În prima zi a reuniunii, tematica principală și “firul roșu conducător” al discuțiilor le-a constituit-o impactul războiului din Ucraina și modalități de sprijinire, în continuare, a Kievului.

* Alain Berdet, președintele Confederației Elvețiene: “De la cel de Al Doilea Război Mondial, situația geopolitică se confruntă în prezent cu cea mai mare criză. Războiul de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei constituie un atac brutal asupra unei țări pașnice. Dar este și un atac brutal la adresa dreptului internațional și a multilateralismului”.

* Olena Zelenska (soția președintelui Vladimir Zelenski): “Toată lumea are dreptul la viață (…). Ea a îndemnat audiența Forumului Economic de la Davos să-și imagineze războiul prin “ochii oamenilor ale căror vieți au fost cufundate în haos”.

Referitor la ce înseamnă povara războiului pentru ucrainenii simpli, Olena Zelenska i-a îndemnat pe cei prezenți să se gândească la “părinții care plâng la secțiile de urgență din spitale, în timp de medicii luptă pentru viața copiilor lor răniți” sau țăranii care nu-și mai pot munci pământul din cauza pericolului minelor.

“Ne confruntăm cu prăbușirea lumii așa cum o cunoșteam”, a spus Zelenska, atenționând că președintele rus Vladimir Putin amenință să treacă peste granițe dincolo de Ucraina: “Sunteți cu toții uniți prin faptul că aveți cu adevărat influență. Dar nu toți dintre voi fac uz de această influență sau uneori fac uz de ea într-un mod care divizează și mai mult”.

* Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, despre sprijinul permanent ce va fi acordat Ucrainei: “Suntem solidari atâta timp cât este nevoie și suntem alături de prietenii noștri ucraineni”.

* Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei: “Trebuie să le transmitem ucrainenilor un mesaj de speranță: cu ajutorul nostru pot deveni o societate prosperă, cu un viitor bun pentru copiii lor”.

* Pedro Sanchez, prim-ministrul Spaniei: “Lupta noastră actuală nu este doar împotriva lui Putin sau a penuriei de energie, ci și împotriva fricii, neîncrederii, egoismului, xenofobiei și dezastrului ecologic. Iar rezultatul va defini viața în vest și nu numai, pentru deceniile viitoare”. În cadrul luărilor de cuvânt au fost transmise mesaje de solidaritate, speranță și sprijin pentru Ucraina. După cum a explicat Sanna Marin, “dorim să contribuim la construirea unui viitor mai bun pentru copiii Ucrainei”.

La secțiunea În apărarea Europei, liderii politici de pe continent au fost unanimi în a-și exprima nevoia de unitate și rolul pe care l-a jucat deja această unitate - după invazia rusă a Ucrainei.

La secțiunea Ce urmează pentru Ucraina?, vorbitorii au oferit perspectiva Kievului:

În realitate, urmează succesul, a spus Iulia Sviridenko, prim-viceprim-ministru și ministrul Economiei al Ucrainei.

Dialogul este vital, alături de sprijin, a declarat Ville Skinnari, ministrul pentru Cooperare, Dezvoltare și Comerț Exterior al Finlandei.

Cu toate acestea, înainte de a ne gândi prea departe în viitor, trebuie mai întâi să câștigăm războiul, a subliniat Oleksiy Chernishov, director executiv, NJSC Naftogaz din Ucraina.

La secțiunea “Democrație: calea spre viitor”, Samantha Power, administrator, Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), a subliniat rolul tehnologiei: “Ucraina este unul dintre marii pionieri ai lumii în ceea ce privește tehnologia”, a spus ea.

Pe aceeași temă:

* Azi, 19, și mâine, 20 ianuarie, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde va prezenta poziția României în privința evoluțiilor geopolitice actuale și rolul-cheie al țării noastre în zona de importanță strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală - Marea Neagră și Balcanii de Vest.

Potrivit unui comunicat al MAE, “participarea la Davos va reprezenta un prilej semnificativ pentru a sublinia, încă o dată, în fața factorilor de decizie la cel mai înalt nivel și a formatorilor de opinie, rolul-cheie al României la intersecția a două zone de importanță strategică pentru securitatea europeană, euroatlantică și globală - Marea Neagră și Balcanii de Vest, în condițiile în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat semnificativ echilibrul de securitate din vecinătatea țării noastre, inclusiv în regiunea Mării Negre, cu impact major asupra securității europene și euroatlantice în ansamblul său. Va fi, astfel, valorificat profilul bine conturat al țării noastre la nivel internațional pe dimensiunea de politică externă și securitate, precum și rolul activ pe care țara noastră îl joacă la nivel regional, european și transatlantic”.

* Adresându-se prin videoconferință Forumului de la Davos, fostul șef al diplomației americane Henry Kissinger a pledat marți pentru un sprijin continuu pentru Ucraina până se ajunge la o încetare a focului și a declarat că sprijină aderarea acestei țări la NATO.

El a cerut totuși să se depună eforturi pentru ca războiul “să nu se transforme într-un război împotriva Rusiei” și să se încerce menținerea unui dialog cu Moscova pentru a-i oferi “oportunitatea de a se alătura sistemului internațional” odată ce pacea este încheiată.

* Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a arătat scandalizat, marți, că la ediția din anul acesta a Forumului Economic de la Davos se discută despre livrările de tancuri pentru Ucraina, calificând acest fapt drept unul “rușinos”: “Ce rușine, ca să nu spun mai mult. În limba rusă există un cuvânt mult mai puternic pentru asta... La Forumul de la Davos se discută despre livrarea de tancuri pentru Ucraina!?”, a reacționat Medvedev într-un mesaj postat pe contul său din Telegram. “Acolo, acest Duda polonez (referindu-se la președintele Poloniei, Andrzej Duda) a spus că strânge o coaliție de țări occidentale pentru a furniza tancuri Kievului”, afirmă Medvedev, notând că, “înainte la Davos se discuta despre alte lucruri”.

Potrivit lui Medvedev, aparent, la Davos, se crede că o “coaliție de tancuri” va apropia mult așteptata fărâmițare a Ucrainei de către “psheki”, un cuvânt rusesc depreciativ pentru polonezi.

“Dar atunci ceea ce trebuie să facă nu este să creeze o coaliție, ci să elaboreze un document colectiv. Despre capitularea regimului putred de la Kiev pentru a salva poporul. Despre configurarea viitoare a ceea ce va mai rămâne din (Ucraina) independentă”, susține Medvedev în postarea sa, în condițiile în care Rusia a declanșat aproape acum un an o invazie pe scară largă în Ucraina, anexând - fără să controleze în totalitate - patru regiuni ucrainene (Lugansk și Donețk (est), Herson și Zaporojie (sud) - la care se adaugă și peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Moscova în 2014. (surse - weforum.org, reuters.com, cnbc.com, bbc.com)

Sinteză de Ileana Sandu

Lasă un comentariu