REPLICĂ - Federația Sindicatelor Silva: “De ani buni se urmărește «spargerea» Romsilva și «privatizarea», nici pe departe în interesul României”

Distribuie pe:

“Noi, însă, nu putem să nu vedem că de ani buni se urmărește «spargerea» Romsilva și «privatizarea», nici pe departe în interesul României, a unei resurse de o valoare inestimabilă: pădurile României! Am putea să ne amintim ce s-a întâmplat, după ce statul, din aceleași motive de competitivitate și de așa-zisă spargere a monopolului, a decis să privatizeze sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producția și distribuția de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare și mașini agricole, șantierele navale și toate celelalte. Din păcate, și de această dată, interesul național este ignorat, deși pădurile sunt incluse în Legea siguranței naționale nr. 51/1991, care prevede, foarte clar, că orice acțiuni ce lezează interesele economice strategice ale României constituie amenințări la adresa securității naționale”, notează sursa citată.

Federația Silva precizează că nu a făcut altceva decât să solicite, punctual și argumentat, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea și completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. (Agerpres)

Mitingul forestierilor, organizat săptămâna trecută, a avut ca scop să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare și față de tentativa de “privatizare” a activităților economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, susțin reprezentanții Federației Sindicatelor Silva, într-o replică la adresa Asociației Forestierilor din România (ASFOR).

Recent, ASFOR a transmis, într-un comunicat de presă, că “din neatenție sau din necunoștință de cauză”, organizatorii protestului silvicultorilor “au înfierat și au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri din România (SRL-uri), uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci și de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietățile forestiere private, și care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri”.

“Încercarea, din punctul nostru de vedere, nereușită, de a «înfiera cu mânie proletară» mitingul, pe deplin justificat, al silvicultorilor, care nu au dorit altceva decât să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare și față de tentativa de «privatizare» a activităților economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, nu face altceva decât să demonstreze, încă o dată, că poziția Federației Silva este una corectă. ASFOR vorbește de inducerea în rândul opiniei publice a unui sentiment de ură împotriva mediului de afaceri din România, acuzând organizatorii protestului că uită faptul că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci și de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietățile forestiere private, și care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. Nimic mai fals, cât timp mitingul organizat de miile de silvicultori a vizat protejarea pădurilor aflate în patrimoniul public al statului și nu se referea la fondul forestier privat”, se menționează în comunicatul Federației Sindicatelor Silva.

Organizația susține faptul că “prin luările noastre de poziție nu am făcut altceva decât să cităm, referitor la divizarea activităților regiilor autonome, din proiectul de lege, conform căruia, «activitățile comerciale divizate vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau în societăți cu răspundere limitată» în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, fără a aduce nici un fel de atingere operatorilor economici care fac în prezent lucrări de exploatări forestiere”.

Lasă un comentariu