Sora André, decana de vârstă a planetei, a decedat la 118 ani

Distribuie pe:

Decana de vârstă a planetei, călugărița franceză cunoscută ca sora André, a încetat din viață marți, la vârsta de 118 ani, transmite AFP.

“A decedat la 2:00 a.m. Este o mare tristețe, dar și-a dorit (să moară), a fost dorința ei să se alăture fratelui ei iubit. Pentru ea, este o eliberare”, a explicat David Tavella, responsabil cu comunicarea în cadrul Unității de cazare pentru persoane vârstnice Sainte-Catherine-Laboure din Toulon (în Departamentul Var din sudul Franței), unde locuia sora André.

Nicio organizație oficială nu atribuie aceste titluri de decan de vârstă, dar specialiștii au fost de acord că sora André era până acum cea mai în vârstă persoană în viață a cărei stare civilă a putut fi verificată. Cartea Recordurilor Mondiale Guinness a înregistrat acest record pe 25 aprilie, după moartea, la 119 de ani, a japonezei Kane Tanaka.

De câțiva ani, sora André nu își ascundea o anumită oboseală. Voia să “se retragă din povestea asta”. Dar “bunul Dumnezeu nu mă aude”, a mărturisit ea pentru AFP într-o întâlnire care a avut loc în ianuarie 2022.

În scaun cu rotile și oarbă, sora André, născută Lucile Randon, pe 11 februarie 1904, în orașul Ales din sudul Franței, regreta că și-a pierdut o parte din abilitățile fizice.

Ea s-a călugărit în 1944, după ce a lucrat ca profesoară și guvernantă. Cu puțin timp înainte să împlinească 117 ani, sora André a trecut cu bine peste infectarea cu COVID-19.

“Se spune că munca omoară, pentru mine munca a fost cea care m-a făcut să trăiesc, am muncit până la 108 ani”, spunea ea în aprilie 2022, când a fost numită decana de vârstă a planetei. (Agerpres)

Lasă un comentariu