Ungheni: Inițiativă în vederea realizării unui tren metropolitan Reghin - Târgu Mureș - Luduș

Distribuie pe:

Inițiativa primarului orașului Ungheni, Victor Prodan, pentru realizarea unui tren metropolitan care să lege Reghinul de Luduș a parcurs deja câțiva pași. În primul rând se vrea înființarea unei Asociații de Dezvoltare Intercomunitară denumită Transport Public Feroviar “Tren Metropolitan Mureș”, la care sunt invitate să adere următoarele localități urbane: Târgu Mureș, Reghin, Iernut, Luduș și comunele: Bogata, Cristești, Cuci, Ernei, Gornești, Ogra, Petelea, Sângeorgiu de Mureș și Sânpaul. Scopul acestei asociații este eficientizarea circulației resursei umane către obiective importante ale județului Mureș, cum ar fi Parcul Industrial Mureș, Aeroportul Internațional Târgu Mureș și chiar Autostrada “Transilvania. Proiectul privind înființarea asociației se află în dezbatere și poate fi consultat pe pagina de internet a Primăriei Ungheni.

Victor Prodan, în calitate de inițiator al proiectului, a transmis cotidianului “Cuvântul liber” câteva aspecte relevante ale viziunii sale: “viziunea mea este una pe cât de simplă la prima vedere, pe atât de oportună pe termen mediu și lung pentru mureșeni și pentru investitorii interesați de județul Mureș. Astfel, orice legătură creată între localitățile mureșene nu are cum să fie altfel, decât una de bun augur, aducând mai aproape resursa umană de zonele industrializate ale județului, iar pe industriași, mai aproape de județul nostru.

Cu toții știm că orașul Ungheni este poate cea mai “potentă” zonă în acest moment din perspectiva oportunităților pe care le poate aduce oricărui investitor, antreprenor sau industriaș aflat în căutarea unei locații pentru deschiderea unor noi puncte de activitate.

Existența Parcului Industrial, a Aeroportului Internațional “Transilvania”, dar și legătura directă cu Autostrada

“Transilvania” sunt atuurile care nu trebuie date la o parte de nici un întreprinzător care dorește să se dezvolte în mijlocul geografic al județului Mureș și totodată în imediata apropiere a municipiului reședință de județ, astfel că orice modalitate care poate aduce mai aproape persoanele ce pot să își dezvolte activitatea mai facil trebuie să fie abordată și pusă în practică.

Consider la fel de importantă și păstrarea tinerelor familii aproape de domiciliul lor originar, astfel că pierderea unui loc de muncă sau reprofesionalizarea nu ar mai atrage odată cu ele și mutarea tinerilor din zonele rurale spre cele urbane. Înființarea unui astfel de mijloc de transport ar însemna păstrarea familiilor tradiționale acolo de unde ele provin, fără a le fi răpită șansa de a munci în domeniul în care membrii acestora sunt formați.

Desigur, localități precum Reghin, Luduș sau Sânpaul pot aduce o altă viziune segmentului economic mureșean, odată inter-conectate cu un astfel de mijloc de transport care ar deveni o legătură utilă, mult mai sigură pentru pasageri și mai ieftină, de a tranzita județul.

Proiectul se află în aceste momente în dezbatere, iar discuțiile care vor urma pe marginea acestuia vor fi cu siguranță unele constructive pentru dezvoltarea și susținerea populației deservite de către toți membrii parteneri ai acestuia.”

Lasă un comentariu