Președintele, botanistul și... trandafirul

Distribuie pe:

* “Eu m-am născut într-o familie de oameni evlavioși, am fost botezat în Biserica Ortodoxă Română și am această calitate de a crede în Dumnezeu. Sigur, în evoluția mea intelectuală s-au produs anumite deplasări, dar am rămas pătruns de elementele fundamentale ale credinței și ale moralei creștine. Eu sunt mai creștin și mai credincios decât mulți alții care își etalează în public această credință, cu care cred că nu trebuie să se facă nici comerț, nici propagandă politică. “Crede și nu cerceta”. Chiar dacă m-am declarat liber cugetător, asta nu înseamnă că sunt necredincios, ci mai degrabă respect către toate celelalte concepții de gândire. Eu am mai mult decât alții, care își afișează credința în Dumnezeu. Fundamental este de a putea să pătrunzi în comportamentul și în starea morală a fiecăruia în parte. Iisus Hristos are o anumită evoluție a gândirii umane, pentru o societate mai bună, mai dreaptă, benefică tuturor. În tinerețe făceam Crăciunul cu Iisus Hristos, mă îmbrăcam în Moș Crăciun și duceam daruri la alți oameni” (Confruntare electorală pentru prezidențiale între Emil Constantinescu și Ion Iliescu).

Când a murit regizorul Sergiu Nicolaescu, Iolanda Nicolaescu, sora acestuia, a mărturisit că l-a văzut și i-a auzit pe Ion Iliescu când rostea rugăciunea Tatăl nostru. (Discuție telefonică la postul de radio “România actualități”). După operațiile pe inimă pe care le-a suportat fostul președinte al României, ION ILIESCU, se pare că și-a schimbat părerea despre divinitate. În fața morții toată lumea se schimbă, revine la starea de normalitate cu referire la Creator și Creație. Cu Dumnezeu nu te poți lua la trântă, indiferent cine și ce ai fost în viață! (n.a.).

Ion Iliescu (1930-), inginer, politician, revoluționar, autor de non-ficțiune, activist, om de stat, blogger. A condus România de 3 ori: 1989-1992 - Președinte CFSN, apoi președinte al României între 1992-1996 și 2000-2004. Senator din partea PSD în două rânduri: 1996-2000 și 2004-2008. A fost și președinte onorific al PSD.

A studiat în România și Moscova, cunoscând en-gleza și limba rusă. A stat ilegal 4 ani în Rusia după care, la revenire în țară, a fost condamnat la închisoare.

***

* Dreptatea, libertatea și adevărul compun sublima trinitate ce înalță pe om și-l apropie de Dumnezeu”.

Artemiu Publiu Alexi (1847-1891), botanist, evoluționist român. În studiile universitare la Viena și Graz dobândește titlul de Doctor în științe. Ca biolog, a studiat flora din Munții Rodnei și a descoperit o plantă pe care a numit-o “Sinedra Alexiana”. În calitate de cercetător științific, a scris 22 de lucrări, primind medalia “Bene Merente” clasa I de la Prințul Carol. A fost înmormântat, numai la 49 de ani, în cimitirul din Rebrișoara-Bistrița.

***

* “Un tânăr a cumpărat un trandafir de la o florărie, dar îi mai lipseau 50 de bani pentru a completa suma. Florăreasa i-a spus: «Dacă nici pentru o floare nu ai bani, mai bine nu-i dăruiești nimic, decât s-o rănești pe biata fată». Băiatul rușinat a aplecat capul în jos și a lăsat trandafirul. Un alt cumpărător, înțelegându-i suferința, a luat trei trandafiri, iar când a plătit i-a spus florăresei că intenția acestui copilaș valorează mai mult decât trandafirul și comentariul ei. S-a îndreptat spre băiat și a zis: «Dă-i asta, tu nu-ți face griji, azi pentru tine, mâine pentru mine… Du-te și cucerește-o, campionule, și fă-o să se simtă iubită și importantă persoană în viața ta!». A primit florile cu uimire, s-a uitat la mine cu ochii lui limpezi și plini de iluzie și mi-a spus: «Mulțumesc frumos, domnule! Dumnezeu să vă binecuvânteze… nu sunt pentru o fată, sunt pentru mama mea, azi e ziua ei de naștere». Și a lăcrimat adânc. «De ce lăcrimezi», a întrebat curios străinul? «Pentru că mama mea este în cimitir, și ea rămâne pentru noi ca o sfântă». Niciodată nu știm despre situațiile prin care trec semenii noștri, de aceea nu trebuie judecați. Nu știi ce este în sufletul nimănui! Fiți buni și nu răniți cu vorba, sprijiniți-vă, ajutați-vă unii pe alții”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie

Lasă un comentariu