Zelenski somează Occidentul să accelereze livrarea de arme către Ucraina

Distribuie pe:

Ucraina solicită livrări mai rapide de arme din Vest pentru a face față presiunii, după ce bombardierele rusești au distrus complet orașul Bakhmut și au afectat grav orașul Avdiivka din centrul regiunii Donețk.

“Luptele foarte grele continuă în cele două sectoare cheie ale... Bakhmut și Avdiivka”, a declarat analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov pe YouTube.

“Inamicul atacă în mod constant și non-stop, iar noi încercăm să ne menținem pozițiile. Trupele rusești acționează pe timp de noapte - avem mare nevoie de echipament cu vizibilitate nocturnă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său video de luni seara, că încercările Rusiei de a câștiga inițiativa în război justifică necesitatea ca Occidentul “să accelereze luarea deciziilor” în furnizarea de arme.

Țările occidentale aprovizionează, în mod constant, Kievul cu arme de când forțele ruse au invadat Ucraina, pe 24 februarie, dar Zelenski și guvernul său insistă că au nevoie de tancuri.

Marea Britanie a confirmat luni că va trimite 14 tancuri Challenger 2 și alte echipamente, inclusiv alte sute de vehicule blindate și rachete de apărare aeriană.

Germania este presată să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar guvernul său spune că aceste tancuri ar trebui să fie furnizate numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special SUA.

Oleskiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a menționat, de asemenea, luni seară, necesitatea unei accelerări a aprovizionării cu arme, deoarece guvernul se așteaptă ca Rusia “să încerce să dea așa-zisa lovitură finală”, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie sau, cel târziu, în martie. “Trebuie să ne pregătim pentru astfel de evenimente în fiecare zi. Și ne pregătim... Prima și ultima preocupare este întotdeauna despre arme, ajutor care să ne permită să învingem acest agresor care ne-a invadat țara”, a spus Danilov.

Rusia numește acțiunile sale o “operație militară specială” pentru a-și proteja securitatea, deoarece vecinul său se apropie tot mai mult de Occident. Ucraina și aliații săi acuză Moscova de un război neprovocat pentru a ocupa teritorii și pentru a anula independența unei republici ex-sovietice.

Invazia Rusiei a strămutat milioane de oameni, a ucis mii de civili și a lăsat în ruine orașele și satele ucrainene. Kievul și aliații săi au acuzat și Rusia de deportarea pe scară largă a ucrainenilor.

În context, Zelenski a cerut luni Organizației pentru Securitate și Cooperare (OSCE) să facă mai mult cu privire la ucrainenii despre care spune că au fost duși cu forța în Rusia.

Departamentul de Stat al SUA a estimat anul trecut că între 900.000 și 1,6 milioane de cetățeni ucraineni, inclusiv 260.000 de copii, au fost deportați forțat pe teritoriul Rusiei.

Rusia neagă deportările și spune că este vorba de refugiați de război. În noiembrie, Moscova a declarat că aproximativ 4,8 milioane de ucraineni, inclusiv 712.000 de copii, au sosit în Rusia din februarie. (sursa -reuters.com/world/europe/ukraine-demands-speedier-weapons-deliveries -west-confront-russian-pressure-)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu