USR cere publicarea “urgentă” a proiectelor de modificare a legilor Educației

Distribuie pe:

Senatoarea USR, Simona Spătaru, îi solicită ministrului Educației, Ligia Deca, publicarea “urgentă” a proiectelor de modificare a legilor Educației.

Conform unui comunicat al USR, proiectele nu au fost prezentate în mod oficial de Ministerul Educației, “în ciuda tuturor discuțiilor și presiunilor publice” pe această temă.

“După ce a amânat de 3 ori termenul pentru prezentarea acestor proiecte, Ligia Deca pare să continue acum cu secretizarea acestora, încălcându-și astfel încă o dată propriile promisiuni. Reforma educației nu poate fi făcută în spatele ușilor închise, de un Guvern în care premierul și ministrul de Interne sunt acuzați de plagiat, pe baza unor legi apărute «pe surse» în spațiul public, atitudine care dovedește o lipsă de deschidere totală față de partenerii educației, de la profesori, la elevi, sindicate profesorale și asociații”, se arată în comunicat.

Uniunea Salvați România adaugă că Ligia Deca a “ignorat” apelurile prin care i s-a solicitat să prezinte public direcțiile de reformă pe care vrea să le urmeze, neonorând nici invitația USR de a veni în Comisia de învățământ din Parlament.

“Cum să îți permiți să ascunzi societății tocmai proiectele ce urmează să modeleze viitorul copiilor acestei țări? Cu ce drept ministrul Ligia Deca ignoră necesitatea dezbaterii publice? De ce Coaliția Minciunii și Imposturii vrea ca aceste proiecte să treacă de avizarea Guvernului și să fie aduse în Parlament ascunse de analiza critică a societății civile? Cunoaștem răspunsul: fiindcă au un singur scop, acela de a ascunde plagiatorii, cu prețul distrugerii definitive a șanselor copiilor acestui popor”, a precizat Simona Spătaru. (Agerpres)

EURODEPUTATUL CARMEN AVRAM: INFLAȚIA BLOCHEAZĂ ACCESUL COPIILOR VULNERABILI LA HRANA GRATUITĂ OFERITĂ ÎN ȘCOLI

Creșterea explozivă a prețurilor la alimente, în UE, în general, și în România, în particular, determină dispariția treptată a unor alimente esențiale, de pe rafturile magazinelor, a atras atenția eurodeputatul Carmen Avram, în discuția avută, în Plenul Parlamentului, cu Janusz Wojciechowski, Comisarul European pentru Agricultură, în 18 ianuarie.

Mai mult, a avertizat eurodeputata, s-a ajuns la “blocarea, în mare parte din țară, a programului european pentru distribuția în școli de fructe, legume, lapte și produse lactate. Fermierii nu au mai putut ține pasul cu facturile și au oprit producția la lapte”.

Consecința a fost afectarea serioasă a nivelului de trai, și așa precar, al celor 40% dintre copiii României, care, potrivit statisticilor, sunt expuși riscului sărăciei și excluziunii sociale. Imposibilitatea asigu-rării acestui program școlar le-a închis multor elevi accesul la, poate, singura lor sursă de proteină - dacă nu chiar la unica masă - a zilei.

La întrebarea europarlamentarului român, cum vede Comisia Europeană rezolvarea acestei crize, Comisarul pentru Agricultură a asigurat că este la curent cu situația din România, ai cărei producători se confruntă nu doar cu o rată mare a inflației - deși nu cea mai mare din Europa - ci și cu o scădere de 21% a veniturilor. Prin comparație, alți fermieri europeni au înregistrat, în ultimul an, o creștere a veniturilor cu 13%, a remarcat Janusz Wojciechowski.

El a menționat și că știe care sunt problemele acute ale fermierilor din statele membre aflate la granița cu Ucraina, țări în care războiul a produs efecte mult mai grave decât în Vestul Europei. Comerțul liber cu Ucraina are consecințe negative asupra acestor fermieri, care întâmpină probleme serioase când vor să își vândă produsele. “Ne gândim la soluții pentru a îmbunătăți situația”, a promis Janusz Wojciechowscki.

Printre soluțiile avute în calcul, se numără și posibilitatea reajustării bugetului multianual al UE, astfel încât banii alocați Politicii Agricole Comune să poată fi suplimentați. Comisia ar putea face un astfel de anunț în lunile următoare, însă data exactă nu se cunoaște în acest moment.

Lasă un comentariu