Ne-a mai părăsit un veteran de război, cu doar câteva zile înainte de a împlini 100 de ani

Distribuie pe:

Vineri, 13 ianuarie 2023, în satul Lepindea, o inimă mare a încetat să mai bată...

Veteranul de război HOLOM DUMITRU s-a născut la data de 19 ianuarie 1923, în satul Lepindea din comuna Bahnea, județul Mureș, din părinții Vasile și Elena. În același sat a urmat și școala primară. Între anii 1944 - 1946 a fost înrolat în armata română, participând la Al Doilea Război Mondial. În 1950 și-a întemeiat familia, o căsnicie de care s-a bucurat timp de 70 de ani, până în ianuarie 2020, când Maria, soția sa, îl părăsește, trecând la cele veșnice. Dumitru și Maria sunt copiii lor.

Badea Dumitru a lucrat la Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.) Lepindea, la început ca agricultor, ulterior ca brigadier, apoi președinte de C.A.P., până la ieșirea la pensie.

A fost un om puternic, care a răzbit multor încercări. Una dintre cele mai grele, o suferință fizică, l-a ținut la pat ultimii 5 ani din viață.

Părintele Vasile BOTA, preotul paroh în satul Lepindea, la slujba de înmormântare:

“Iubiții mei frați, faptul că aici, în aceste momente, este prezent un general de la armată, un colonel fiu al satului (colonelul în retragere Sever POPOVICI) și mulți militari activi este un semn de prețuire pe care neamul nostru românesc îl arată veteranilor de război, celor care au pătimit în tranșee, pe front, pentru apărarea patriei și tezaurului nostru românesc. Armata se dovedește că este un scut de bază și o nădejde pentru noi. În armată mai avem încredere și în Dumnezeu...”

Domnul general-maior POPA Gheorghe, președintele filialei județene Mureș a Asociației Veteranilor de Război a spus, de asemenea, un cuvânt de adio pentru camaradul său, Dumitru HOLOM: “Satul Lepindea, deși un sat mic, a dat țării mulți luptători în ultima mare conflagrație mondială. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, din Lepindea au participat la lupte, atât în campania din Est, cât și în Campania din Vest, 39 de feciori și bărbați, din care 12 nu s-au mai întors la familiile lor, căzând eroic pe câmpurile de luptă.

Însă 27 au revenit în sat, printre care și veteranul de război Holom Dumitru, ultimul veteran supraviețuitor din zona Târnavei Mici. Familia lui și Asociația veteranilor de război se pregăteau pentru sărbătorirea împlinirii de către badea Dumitru, pe 19 ianuarie 2023, a venerabilei vârste de 100 de ani. Se pare că nu a mai avut răbdare: a vrut să ajungă în ceruri, să se întâlnească cu soția și cu camarazii lui din sat și din unitățile militare, alături de care a luptat.

Veteranul de război Holom Dumitru a fost încorporat la 25 mai 1944, în Regimentul 82 Infanterie, dislocat după cedarea Ardealului de nord la Târnăveni. După o perioadă de instrucție de 3 luni, la 24 august 1944, a fost repartizat la regimentul 90 Infanterie, pe atunci împreună cu Divizia 18 Infanterie din care făcea parte, aflându-se în rezerva Armatei a IV-a, în zona Sebeș. A participat la eliberarea părții de NE a Transilvaniei, ocupată de Ungaria în urma Dictatului de la Viena din 30 august 1940. Inițial, regimentul 90 infanterie a intrat în luptă în zona Chețani, Hădăreni, din apropierea orașului Luduș. A continuat apoi acțiunile de luptă pe direcția Turda - Cluj, a participat la bătălia Clujului, în zona Apahida, înaintând pe direcția Cluj - Zalău - Carei și trecând apoi în Ungaria. Aici, în calitate de transmisionist la Regimentul 90 Infanterie, a participat la lupte în zona Nyregyhaza, apoi la forțarea râului Tisa și la operațiile din munții Hegyalia. Începând cu data de 18 decembrie 1944, R 90 infanterie a trecut la lupte pe teritoriul cehoslovaciei. Pe timpul acțiunilor din Munții Tatra, în data de 17 februarie 1945, soldatul transmisionist Holom Dumitru a suferit degerături puternice, fiind evacuat în spitalelel de linie și înapoiat ulterior în țară, la partea sedentară a Regimentului 90 Infanterie. Începând cu data de 16 mai 1945 a fost mutat la Centrul teritorial Târnava Mică până la 24 septembrie 1945, ulterior, la Batalionul 6 administrativ, pentru completarea stagiului militar de 2 ani. Pentru contribuția sa la realizarea obiectivelor naționale în război, după 1990, Armata României l-a avansat succesiv până la gradul de plutonier adjutant, grad acordat în anul 2015. Asociația Națională a Veteranilor de Război Mureș și Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale Mureș îi aduc un pios omagiu și îl roagă pe bunul Dumnezeu să îl așeze în lumea celor drepți. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”

Veteranul de război HOLOM Dumitru a fost îngropat cu funeralii și onoruri militare la 15 ianuarie 2023, în cimitirul satului Lepindea, același sat în care cu aproape 100 de ani în urmă vedea lumina zilei. La ceremonie a fost prezentă aproape toată suflarea localității de baștină, a bravului veteran de război.

Detașamentul de onoare, format din comandant detașament, garda drapelului de luptă, garda de onoare, subunitatea pentru executarera salvelor și garda la sicriu, a fost asigurat de Batalionul 54 Sprijin ,,Horea, Cloșca și Crișan” din Târgu Mureș. sub coordonarea comandantului Comenduirii de garnizoană.

În timpul coborârii sicriului, garda de onoare i-a acordat pentru ultima dată onorul, concomitent cu executarea salvelor.

Conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii a județului Mureș, la această dată, mai sunt în viață în județul Mureș doar 18 veterani de război, media de vârstă a acestora fiind de 99 de ani și 7 luni.

Locotenent-colonel Sergiu-Petru COLCERIU, Comandantul Comenduirii garnizoanei Târgu Mureș

Lasă un comentariu