Ceremonii oficiale și spectacole artistice în Târgu Mureș de Ziua Unirii Principatelor Române

Distribuie pe:

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române din Târgu Mureș au debutat, ieri, la ora 11.00 cu ceremonia de la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din curtea interioară a Inspectoratului de Poliție al Județului Mureș. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului - Județul Mureș, Garnizoana Târgu Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului

Târgu Mureș și al Consiliului Județean Mureș. În cadrul evenimentului, care a cuprins o ceremonie religioasă și depuneri de coroane, subprefectul județului Mureș, Nicolae Florin Pălășan, a dat citire mesajului premierului Nicolae Ciucă cu ocazia Zilei Unirii Principatelor României.

“Unirea Moldovei cu Țara Românească sub același domnitor, Alexandru Ioan Cuza, este un exemplu autentic de unitate a voinței românilor, care a deschis calea emancipării și modernizării statului. Au urmat ani de reforme importante în toate domeniile și investiții ce au consolidat apropierea culturală, politică și economică a celor două principate române.

Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor Române, act vizionar realizat prin unitatea de voință în jurul valorilor și obiectivelor comune.

Am admirat întotdeauna unitatea artizanilor Unirii Principatelor Române din 1859 și eforturile care au continuat până la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, visul de veacuri al tuturor românilor.

Responsabilitatea clasei politice și a instituțiilor statului este să onoreze «actul energic al întregii națiuni române», așa cum Mihail Kogălniceanu descria Unirea Principatelor Române, și să urmeze exemplul reformelor majore care au stat la baza evoluției către România de astăzi. La fel ca acum 164 de ani, dorința de emancipare națională și aspirațiile legitime ale românilor trebuie să rămână repere ale acțiunii statului.

Lecția istorică rămasă peste timp este că prin voință, unitate, curaj și susținerea cetățenilor noștri putem reuși cele mai ambițioase obiective. Aderarea României la NATO, obținerea statutului de membru al Uniunii Europene sunt exemple grăitoare.

România este astăzi în fața unei etape importante pentru viitor. Miza noastră comună este strâns legată de dezvoltarea în ritm accelerat și consolidarea locului în rândul statelor dezvoltate ale Europei și întregii lumi, iar acest proces trebuie să meargă mână în mână cu reducerea decalajelor din societate, care, în mod concret, înseamnă capacitatea de a oferi o viață mai bună fiecărui român, condiții și oportunități similare la sate, orașe și în toate comunitățile. În România europeană, toți cetățenii trebuie să aibă șanse egale, să se simtă în siguranță și să aibă speranța unui viitor mai bun și mai prosper, vegheat de valorile și libertățile democratice.”

După-amiaza, de la ora 17.00, în Sala Mare a Teatrului Național din Târgu Mureș, a avut loc evenimentul artistic dedicat Zilei Unirii Principatelor Române organizat de Primăria municipiului Târgu Mureș. Pe scena naționalului târgumureșean au evoluat Cristian Țăran, Livia Harpa, Mihaela și Ciprian Istrate, Nicușor și Nicolae Mureșan, Marian Deac, Veta Biriș alături de Ansamblul Profesionist “Rapsodia Călimanilor” din Toplița. La ora 19.00, după încheierea spectacolului artistic, târgumureșenii, prezenți în număr mare la eveniment, au ieșit în Piața Teatrului unde s-au prins în Hora Unirii.

Lasă un comentariu