România a pierdut aproape 4 milioane de persoane în ultimii 30 de ani

Distribuie pe:

“Observăm că pe parcursul ultimilor 30 de ani avem o scădere a populației de aproape 4 milioane, iar dacă ne comparăm cu anul 1966 populația României din 2021 este la nivelul celei din 1966. Piramida vârstelor este un instrument foarte important pentru a vedea nu numai structura pe cele două vârste, dar care este impactul unor decizii politice, al unor schimbări politice sau al unor momente importante din istoria unei țări”, a spus Tudorel Andrei în cadrul conferinței “Îmbătrânirea populației rezidente, un fenomen greu de oprit”, organizată de INS, potrivit ZF.

Piramida vârstelor de la ultimele două recensăminte arată o scădere a bazei, adică o scădere a populației rezidente tinere, atât la recensământul din 2011 cât și la recensământul din 2021.

“Se observă că la recensământul din 2021 baza este și mai mică și avem la nivelul populației de sub un an o scădere cu 18%. Această cohortă poate să crească în perioada următoare întrucât veți vedea ceva. Efectul migrației internaționale, cel puțin din perioada 2002 - 2013, 2014 este o perioadă de vârf, se concretizează în această perioadă prin copii născuți în străinătate și înregistrați în România după o anumită perioadă. Și veți vedea că este posibil ca această bază să fie ameliorată în perioada următoare întrucât copii care s-au născut în 2021 pot fi înregistrați și pot rămâne în populația rezidentă”, a mai spus Tudorel Andrei, citat de Spotmedia.ro.

În 2021, populația rezidentă a scăzut cu 5,3%, în raport cu 2011 iar în raport cu 2002 s-a micșorat cu 12,1%. Acest fenomenul este prezent la nivelul mai multor țări din estul Europei. Bulgaria a avut o contracție de peste 11%, a populației între cele două recensăminte, iar Croația tot cu 11%. În Polonia contracția a fost de sub 1%, respectiv 0,9%, iar Cehia a avut o creștere.

“Reducerea populației rezidente este rezultatul a cel puțin două categorii de factori. Pe de o parte e vorba de tranziția demografică, care este specifică oricărei țări. S-a încercat reducerea ei în anul 1966 și în 1990 automat aceasta a fost reluată. Al doilea factor este cel al migrației internaționale, pe cele două categorii: factori economici și posibilitate de mobilitate a persoanelor și probleme legate de aspecte culturale.

Populația rezidentă a României era de 19,05 milioane de persoane, conform primelor date provizorii pentru Recensământul Populației și Locuințelor.

Lasă un comentariu