Institutul Inimii din Târgu Mureș, singurul din țară care efectuează toate procedurile medicale din domeniul cardiovascular

Distribuie pe:

Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă principalele realizări din anul 2022, precum și proiectele și perspectivele prestigioasei instituții sanitare din județul nostru. La conferința de presă, alături de managerul institutului, dr. Mariana Ciorba, prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din IUBCvT, dr Liviu Moraru, directorul medical al institutului, a participat și prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

Directorul institutului, dr. Mariana Ciorba, a trecut, în revistă principalele realizări ale echipei medicale din cadrul IUBCvT Târgu Mureș din anul trecut prezentând procedurile efectuate de echipa medicală de aici. Pe lângă cele trei transplanturi de cord au fost realizate peste 1.000 de intervenții pe cord deschis la adulți și copii.

Referindu-se la finanțarea de peste 105 milioane de euro pe care IUBCvT a câștigat-o, de curând, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), managerul institutului a spus că “toată activitatea și eforturile noastre au acum premisa realizării lor într-un spațiu adecvat care va fi realizat la cele mai moderne standarde, într-o nouă clădire”. Dr. Mariana Ciorba a subliniat faptul că proiectul depus s-a clasat pe primul loc, cu 92 de puncte, deși institutul din Târgu Mureș a pornit în această cursă pentru finanțare cu un handicap față de ceilalți solicitanți, având în vedere mai ales faptul că Studiul de Fezabilitate nu era încă elaborat. În perioada următoare va urma semnarea contractului de finanțare, iar potrivit managerului IUBCvT, în toamna acestui an, lucrările ar trebui să înceapă astfel încât proiectul să fie finalizat, conform termenului stabilit, în primăvara anului 2026. Ea s-a mai referit la alte trei proiecte ale institutului: proiectul de modernizare a instalației de ventilație aerisire și modernizare a incintelor blocurilor operatorii; proiectul de digitalizare și proiectul de prevenire și combatere a infecțiilor asociate asistenței medicale.

Prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT, a subliniat în cadrul conferinței de presă faptul că institutul este sigurul din țară care efectuează toate procedurile medicale din domeniul cardiovascular. “Ați văzut că am avut anul trecut 1.000 de intervenții pe cord deschis, ceea ce dovedește două lucruri: unu, faptul că morbiditatea, mortalitatea prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în țară și este pe locul întâi, iar în al doilea rând, faptul că institutul nostru are o activitate completă și complexă 24 cu 7, în care toate aceste intervenții se efectuează aici. Suntem singura unitate din țară care reușește să acopere întreaga paletă de activități din cadrul diagnosticului și tratamentelor bolilor cardiovasculare cu rezultate bune”, a spus medicul. El s-a referit și la proiectul de construire al noului institut spunând că: “faptul că vom reuși să ne translocăm activitatea într-o unitate care într-adevăr să arate ca un spital din secolul XXI va duce la o creștere substanțială a numărului de intervenții. Nu vom avea mai multe paturi. Vom avea, în schimb, mai multe săli de operații. În continuare, infrastructura diagnosticului și tratamentului bolilor cardio-vasculare în România este mult sub nivelul necesar. În România se fac jumătate din necesarul de intervenții chirurgicale și cardiologice de care ar avea nevoie populația noastră. Faptul că în acest program, PNRR finanțează două institute (IUBCvT - Târgu Mureș și C.C. Ilieascu - București) este un lucru extraordinar care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate”. Noua clădire va fi ridicată în imediata apropiere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și va fi conectată cu acesta prin culoare speciale.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a declarat că “noua casă a IuBCVT reprezintă un angajament onorat față de mureșeni și față de echipa medicală condusă de profesorul Suciu, care este capabilă să pună în valoare investiția de 105 milioane de euro prin fonduri PNRR, fiind plasat primul pe lista priorității finanțărilor adoptată de Guvernul Ciucă și primul spital construit de la firul ierbii în ultimii 30 de ani, în județul Mureș. Am convingerea că echipa de implementare a proiectului va avea aceeași determinare și în următorii 3 ani, pentru ca în luna aprilie 2026, noul Institut să își deschidă porțile pentru pacienți”.

Dragoș Bardoși

Guvernul României dovedește încă o dată seriozitate în susținerea proiectelor de dezvoltare din județul nostru, a performanței și excelenței din chirurgia cardiovasculară mureșeană, lucru pe care l-am subliniat în conferința de presă susținută astăzi alături de conducerea IuBCVT Târgu Mureș.

Lasă un comentariu