Muzeul dedicat Claudiei Rhedey, stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea, a fost vizitat anul trecut de peste 8.000 de turiști, un număr aproape dublu față de locuitorii orășelului Sângeorgiu de Pădure.
“Chiar dacă a fost pandemie și au fost multe impedimente, se pare că acest castel e din ce în ce mai vizitat, e foarte popular, vin tot mai multe grupuri organizate la noi, chiar și de peste hotare. Și cei din București ne-au descoperit și cei din Moldova ne-au descoperit. Anul trecut cred că au fost vreo 8.000 de turiști. Nu pare o cifră prea mare, dar comparativ cu localitatea, avem undeva la 4.500-5.000 de locuitori... deci avem mai mulți turiști decât localnici. Cred că e bine și anul ăsta dacă nu se întâmplă nimic special, cred că o să fie și mai bine. La început, expoziția noastră a fost unică, acum am văzut că acest concept a fost preluat și de alte muzee. Oamenii sunt surprinși să afle că de aici se trage parțial Familia regală a Marii Britanii. Cred că și modul de prezentare este interesant, nu este ca în alte expoziții, unde să intri singur. Aici ai un ghid și totul este și interactiv. Deci e foarte modern, îmbinăm trecutul cu modernul. Turiștii sunt foarte surprinși, chiar nu se așteaptă să vadă o astfel de expoziție. E într-adevăr mai mult decât câteva obiecte expuse. Feedback-ul de pe internet din cartea de oaspeți este 95% pozitiv”, a declarat ghidul Castelului Rhedey, Gaspar Peter, care a precizat că muzeul este momentan închis, dar își va redeschide porțile începând cu luna februarie.
Castelul Rhedey, un monument istoric din secolul al XVIII-lea, a fost complet restaurat, lucrările fiind inaugurate în anul 2019 și apoi a fost redat circuitului turistic, după ce s-a reușit amenajarea unei expoziții unice la acea dată în România, denumită “Mysteria Residentiae Rhédey”.
Ghidul castelului a precizat că, din luna iunie 2000, de când a fost deschis castelul pentru vizitare, chiar dacă au fost restricții impuse de pandemie, expoziția “Mysteria Residentiae Rhédey” a început să fie din ce în ce mai vizitată.
După ce află povestea Claudiei Rhedey, ne spune ghidul, turiștii se emoționează, mai ales că intră în contact cu o poveste demnă de un film romantic hollywoodian.
“Pe oameni îi atinge la suflet. Tot ceea ce află, tot ceea ce văd. E o poveste de dragoste inedită, de obicei numai la Hollywood vezi așa ceva. La noi nu trebuie să inventăm nimic, pentru că viața a scris povestea”, afirmă Gaspar Peter.
Domiciliul familiei nobiliare Rhedey a fost construit în secolul al XVIII-lea, pe locul unui alt castel, a fost renovat în anii 1759 și 1809, când a căpătat actuala înfățișare, iar localnicii susțin că era legat printr-o pasarelă de biserica ridicată vis-a-vis, în urmă cu aproape 700 de ani.
Legătura între Castelul Rhedey și Biserica Reformată, aflată în imediata sa apropiere, persistă și astăzi, însă doar spiritual, în sensul că în cripta de sub podelele acesteia sunt îngropați mai mulți membri ai familiei Rhedey, inclusiv Claudine, cunoscută drept contesa Claudia Rhedey.
Cripta familiei Rhedey, în care se află Claudia Rhedey, moartă în 1841, a fost complet zidită în anul 1614 din cauza ciumei și redeschisă doar pentru a o înmormânta pe contesă - respectându-i-se astfel ultima dorință. Cripta a stat închisă din nou, timp de aproape 100 de ani, până în 1935, când au fost efectuate ample lucrări de renovare în interiorul bisericii.
Claudia este îngropată acolo alături de doi frați de-ai ei, decedați prematur, este înmormântată față în față cu amvonul bisericii, trupul ei fiind identificat după un colier pe care îl primise de la nașii ei de botez.
Deasupra mormântului ascuns sub podeaua bisericii tronează două plăci comemorative din marmură neagră: prima placă a fost donată bisericii în 1905, de către Mary Victoria, prințesă de Wales, iar cea de a doua tot de ea, dar în 1935, când era deja Regină a Angliei.
Prin căsătorie, Claudia Rhedey a primit titlul de contesă de Teck și l-a primit și pe cel de contesă de Hohenheim. Claudia Rhedey este strămoș al Casei regale Windsor, adică Hanovra - casa britanică schimbându-și, în anul 1914, numele din Hanovra în Windsor, atunci când Anglia a intrat în Primul Război Mondial împotriva Germaniei.
Strămoașa Familiei regale a Marii Britanii s-a născut în 1812, la Sângeorgiu de Pădure, iar fiul ei, Francisc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck), s-a căsătorit cu prințesa Mary Adelaide.
Nepoata Claudiei Rhedey rezultată din urma acestei căsătorii, Mary Prinzessin von Teck, s-a căsătorit cu George al V-lea, nepotul Reginei Victoria a Marii Britanii și bunicul Elisabetei a II-a, care, în 1910, a ajuns regele Angliei. Fiul lor, cunoscut sub numele de George al VI-lea, prințul moștenitor, s-a căsătorit cu o prințesă din Grecia, Marina (Lady Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon, care a trăit între anii 1900 și 2002), cu care a avut o fiică, Elisabeta a II-a, fosta regină a Marii Britanii.
Chiar în interiorul muzeului de la Sângeorgiu de Pădure, pe un monitor este prezentat mesajul Regelui Charles al III-lea: “Am îndrăgit foarte mult această țară minunată, pentru moștenirea culturală, pentru tradițiile și culturile diverse. Nutresc în mod special legăturile mele familiale cu România, prin Regina Maria, bineînțeles, dar și prin contesa Claudia Rhedey, stră-stră-străbunica mea”.
Claudia Rhedey a murit la 29 de ani, în urma unui accident petrecut în localitatea Pettau, în Slovenia de astăzi, în timpul unei călătorii întreprinse cu scopul de a-și vizita soțul, pe Alexandru Paul, principele de Wurttemberg, aflat în acel moment la Gratz. Ea era însărcinată în acel moment cu al patrulea copil al lor.
Din Muzeul de la Sângeorgiu de Pădure aflăm că trăsura în care se afla Claudia și cei trei copii - Claudine Henriette, Franz Alexander și Amalie Josephine - s-a răsturnat și, în ciuda traumelor suferite, ea și-a continuat drumul călare, lucru ce i-a fost fatal. Durerea lui Alexandru a fost atât de mare încât acesta i-a păstrat inima într-o sticluță pe care o ținea cu el și a condus singur caii care însoțeau cortegiul funerar până la Sângeorgiu de Pădure.
Vizitatorii castelului pot descoperi în acest castel-muzeu istoria vieții frumoasei aristocrate Claudia Rhedey, care a trăit o impresionantă poveste de dragoste alături de soțul ei, dar și detalii despre sacrificiul suprem pe care l-a făcut pentru a-l vizita.
“Avem o legătură cu România, cu această familie aristocrată maghiară, dar avem legături și cu Vlad Țepeș, Prințul Charles a spus că este înrudit cu această figură importantă a istoriei României. (...) Sunt mândru să fiu într-un loc care exprimă cultura engleză, un loc din care se trag regi și regine ale Marii Britanii. Prințul Charles (actualul Rege Charles al III-lea - n.r.) vine deseori în Sângeorgiu de Pădure și menține legăturile cu stră-stră-străbunica sa, Claudia”, spunea ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, la inaugurarea lucrărilor de restaurare a Castelului Rhedey, în 2019.
Claudia de Rhedey, stră-stră-străbunica Regelui Charles al Marii Britanii, era strănepoată, la a 10-a generație, a lui Vlad al IV-lea “Călugărul”, fratele vitreg al lui Vlad Țepeș.
Cercetările pentru deschiderea expoziției de la Sângeorgiu de Pădure au fost efectuate de specialiștii Muzeului Național Secuiesc din Sfântul Gheorghe, iar datorită cercetărilor efectuate de Feher Janos s-a putut începe expoziția pe date istorice, documentate.
Întrucât castelul a funcționat ca școală și nu mai exista mobilier, ci doar niște legende, s-a reușit achiziționarea de obiecte specifice epocii și s-a realizat o expoziție ieșită din comun, fiind redată fidel atmosfera aristocrației de altădată.
În Muzeul Rhedey a fost expusă și o copie a jurnalului Claudiei Rhédey, un document olograf de 420 de pagini, aflat într-un muzeu din Germania, care conține date detaliate despre viața contesei. (Agerpres)