Sprijin financiar pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița

Distribuie pe:

Crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița vor beneficia în 2023 de un sprijin financiar de un milion de lei, printr-o schemă de ajutor de minimis derulată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect publicat pe site-ul instituției.

“Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis pentru susținerea crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, pentru anul 2023, denumită în continuare schema de ajutor de minimis, derulată prin Programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița (...). Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2023, este de 1.000 mii lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (...)”, se arată în proiect.

Concret, valoarea ajutorului de minimis este de 1.200 lei/scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an, la o greutate de minimum 8 kg/cap și menținerii numărului de scroafe cu care s-a înscris în Program cel puțin până la data de 15 decembrie 2023, inclusiv.

Pentru a fi eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să dețină scroafe din rasele Bazna și /sau Mangalița, înscrise în registrul genealogic în secțiunea principală la data depunerii cererii de înscriere identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND); să dețină registrul exploatației, completat și actualizat, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a animalelor. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii și în cele două exerciții financiare precedente, conform prevederilor din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Schema de ajutor de minimis se aplică întreprinderilor/întreprinderilor unice, care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv: producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, producătorilor agricoli societăți agricole și producătorilor agricoli persoane juridice.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă pentru fiecare scroafă. Potrivit MADR, schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2023.

Lasă un comentariu