Amenzi de până la... 45.000 de lei pentru cei care nu respectă regimul deșeurilor!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 21, din 9 ianuarie 2023, a fost publicată Legea nr. 17/2023 de aprobare a OUG nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, care prevede că, pe lângă abandonarea, îngroparea, incendierea sau eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, sunt interzise și aruncarea, ascunderea ori deținerea și păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate.

Sancțiunile pentru nerespectarea noilor reguli privind regimul deșeurilor ajung, în cazul persoanelor fizice, de la amenzi de până la 45.000 de lei până la pedepse cu închisoarea de până la cinci ani (în cazuri grave).

Conform noii legi, abandonarea înseamnă părăsirea (debarasarea) de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor sau a substanțelor ori obiectelor în locurile sau spațiile unde au fost generate. Ascunderea - așezarea deșeurilor sau a obiectelor într-un loc în care să nu poată fi văzute sau găsite, alta decât îngroparea, care presupune ascunderea sau încercarea de ascundere în sol a deșeurilor, iar aruncarea înseamnă debarasarea de către o persoană fizică ori juridică a deșeurilor și (sau) a substanțelor ori obiectelor în locuri sau spații, altele decât cele special amenajate pentru colectarea, depozitarea și tratarea acestora.

Totodată, pe lângă eliminarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop, mai nou sunt interzise și deținerea ori păstrarea lor în afara spațiilor speciale amintite.

Cei care nu respectă noile interdicții privind deșeurile, atunci când cantitatea sau impactul lor asupra mediului ori asupra vieții, integrității corporale sau sănătății persoanelor nu poate fi neglijată, vor comite o infracțiune, ce poate fi pedepsită cu amendă sau cu închisoarea.

Amenzile, în cazul persoanelor fizice, au fost majorate, iar aplicarea lor, extinsă. Concret, pentru încălcarea noilor reguli, persoanele fizice riscă amenzi între 30.000 și 45.000 de lei.

Suplimentar, în aceste cazuri se aplică și sancțiunea contravențională complementară de confiscare a vehiculelor, bunurilor și mijloacelor folosite la săvârșirea contravenției pentru abandonarea, aruncarea sau eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, incendierea deșeurilor sau îngroparea acestora, după caz. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu