UEFA a anunțat formate noi pentru competiții. Cum se mai califică naționala României la un turneu final

Distribuie pe:

Comitetul Executiv al UEFA s-a reunit miercuri la Nyon, în Elveția, și a aprobat noi formate pentru competițiile naționale masculine care vor intra în vigoare în septembrie 2024. Noul format al calificărilor europene pentru Euro sau Cupa Mondială va fi modificat, echipele urmând a fi extrase în 12 grupe de câte patru și cinci echipe. Fiecare echipă va evolua acasă și în deplasare cu toate celelalte adversare din grupă. Echipele repartizate în grupe de cinci vor începe calificările în luna martie sau în luna iunie, dacă sunt calificate în sferturile de finală ale Ligii Națiunilor sau sunt implicate în meciuri de promovare/retrogradare în competiția respectivă. În schimb, grupele

de câte patru echipe vor începe campania în luna septembrie.

Câștigătoarele celor 12 grupe din preliminariile europene se vor califica direct la Euro sau la Campionatul Mondial, în timp ce echipele de pe locul secund se vor califica fie direct, fie vor participa la meciurile de baraj (împreună cu echipele din Liga Națiunilor pentru calificarea la Euro). Nu a fost propusă nicio modificare pentru turneul final Euro, care va cuprinde în continuare 24 de echipe.

Acest nou format de preliminarii va fi implementat după Campionatul European din 2024.

Liga Națiunilor va fi extinsă cu o nouă rundă eliminatorie care se va disputa în luna martie, creând astfel continuitate între faza grupelor, care se încheie în luna noiembrie, și finalele disputate în luna iunie. Câștigătoarele de grupă și locurile secunde din Liga A vor obține accesul în sferturile de finală. Mai departe, o dublă manșă va decide naționalele care se califică în Final Four. Locul 3 din Liga 1 și vicecampioanele din Liga B, alături de locul 3 din Liga B și vicecampioanele din Liga C, vor juca un play-off de promovare/retrogradare în dublă manșă.

Campionatul European UEFA U21 din anul 2025

Federația Slovacă de Fotbal a fost desemnată să găzduiască turneul final, cu 16 echipe, al Campionatului European UEFA U21 din 2025. Meciurile se vor juca în opt locații din opt orașe diferite, în vara anului 2025. Ca urmare a evoluției pandemiei de COVID-19 și a evoluțiilor generale actuale din Europa, inclusiv eliminarea măsurilor anterioare în vigoare în majoritatea competițiilor interne, Comitetul Executiv al UEFA a decis să întrerupă aplicarea protocolului UEFA Covid-19, “UEFA Return to Play Protocol”.

Sorin Crăciun

Lasă un comentariu