Ofensivă împotriva analfabetismului funcțional - România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte

Distribuie pe:

Asociația Editorilor din România este cea mai veche asociație profesională din mediul editorial, fondată în 1991, și reunește cele mai importante edituri din România. AER este organizatorul Salonului de Carte Bookfest, care are ediții în România (Brașov, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara) și în Republica Moldova (Chișinău). Pentru anul acesta anunță un calendar de dezbateri și evenimente, prin intermediul cărora se dorește schimbarea situației dramatice în care se află cultura scrisă din România.

Cititul este o activitate terapeutică și intelectuală prin care omul își cultivă reflexele necesare pentru a relaționa în mod util cu cei din jurul său, dar și pentru a se orienta în cultura lumii. Studii ample (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111 /ecoj.12307) au arătat că satisfacția economică a indivizilor este mai ridicată în rândul celor care au crescut cu o bibliotecă în casă, dobândind astfel reflexul de a citi.

Conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

Pactul pentru lectură

Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze Pactul pentru lectură, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase.

Pactul pentru lectură va fi lansat pe 15 februarie.

Asociația Editorilor din România propune pentru anul acesta un calendar susținut al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților, se arată în Comunicatul de presă al Asociației. Același document menționează și că, prin intermediul întâlnirilor se vor aduce în fața publicului problemele specifice ale acestui domeniu, în special pirateria, concurența neloială și plagiatul, care au căpătat în ultimii ani accente dramatice.

Edițiile Bookfest din țară vor fi, de asemenea, gazdă pentru dezbateri similare la Timișoara (30 martie - 2 aprilie 2023), Târgu Mureș (29 septembrie - 1 octombrie), Cluj-Napoca (5-8 octombrie 2023) și Brașov.

L.O.

Lasă un comentariu