Vor schimba “Leoparzii” soarta războiului?

Distribuie pe:

Germania a decis în sfârșit să trimită pe frontul din Ucraina faimoasele sale tancuri Leopard 2, a informat, marți, Der Spiegel, înainte ca știrea să fie dată publicității. “Întorsătura” survine în contextul în care oficialii americani au dezvăluit, în această săptămână, că administrația Biden intenționează, de asemenea, să renunțe la reticența anterioară și să înceapă să trimită tancuri în Ucraina.

Deși Germania este al treilea furnizor de arme pentru Kiev (după SUA și Marea Britanie), până acum a refuzat să livreze râvnitele sale tancuri, spre nemulțumirea guvernului ucrainean și a unor aliați precum Polonia - și nici nu a aprobat ca aproximativ 12 țări europene care dețin aproape 2.500 de tancuri Leopard 2 să facă același lucru (duminică, însă, ministrul german de externe Annalena Baerbock a lăsat să se înțeleagă că Berlinul va permite Poloniei să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina).

“Există motive, pur militare, foarte întemeiate, pentru a trimite astfel de arme în Ucraina, cu siguranță”, spune Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al social-democraților lui Scholz în Bundestag-ul german. Dar “dacă lucrurile iau o întorsătură urâtă și dacă, în ciuda oricăror așteptări, războiul se extinde, responsabilitatea va cădea, în întregime, pe umerii lui Scholz, ai lui Biden și ai lui Macron”.

Pentru a înțelege reticența Berlinului privind furnizarea de tancuri Ucrainei, trebuie înțelese modurile în care istoria Germaniei din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial se răsfrânge asupra guvernanților săi de azi. Mulți germani au o aversiune profundă față de ideea de agresiune militară și față de asocierile stânjenitoare ale acesteia cu trecutul nazist al țării. Ei sunt, de asemenea, puternic influențați de moștenirea Ostpolitik - politica de normalizare a relațiilor Germaniei cu Rusia (în anii '70), care a grăbit sfârșitul Războiului Rece. Or, trimiterea de arme în Ucraina și încetarea dependenței de energia rusească îi determină pe mulți germani “să le întoarcă spatele” ambelor: “Sunt foarte mulți oameni care chiar au probleme cu ideea de a vedea tancuri germane rostogolindu-se la est de Germania și ucigând soldați ruși, pentru că, într-adevăr, creează un fel de imagine care ne amintește de cel de-Al Doilea Război Mondial”, spune Ulrike Franke, expert în Politica externă și de apărare a Germaniei la Consiliul European pentru Relații Externe. “Există o mare convingere că armele nu sunt o soluție; conflictele nu se rezolvă cu arme”.

Această îngrijorare se reflectă în opinia publică germană: doar 46% dintre nemți sunt în favoarea furnizării de tancuri Leopard 2 Ucrainei, față de 43% care se opun, potrivit unui sondaj din 19 ianuarie. Și în sânul coaliției guvernamentale, cele mai mari partide - social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz și Verzii - au propriile lor facțiuni pacifiste. Schmid spune că această divizare nu i-a scăpat lui Scholz, care vrea să rămână “sincron” atât cu electoratul german, cât și cu propria coaliție, în aceste chestiuni. “Într-o democrație, ai nevoie de sprijinul public pentru acest tip de politică atunci când e vorba de chestiuni de război și de pace”, conchide Schmid.

Un alt factor care influențează neliniștea Berlinului este teama unei posibile escaladări din partea Rusiei. Oficialii sunt îngrijorați de faptul că livrarea tancurilor Leopard 2 ar putea fi percepută de Moscova ca o accelerare marcată a sprijinului militar pe care l-a oferit deja Ucrainei, inclusiv muniție și vehicule militare blindate.

“Germania este un jucător de echipă”, spune Sudha David-Wilp, directorul biroului din Berlin al German Marshall Fund, cu sediul în SUA: “Vrea și să se implice, vrea să ajute, dar este oarecum reticentă în a prelua conducerea, chiar și în Europa”.

Într-adevăr, Germania nu este singura țară care ia în considerare trimiterea de tancuri în Ucraina. Se pare că SUA ar fi gata să-și revizuiască opoziția, declarată anterior, de a furniza Ucrainei tancurile sale M1 Abrams. Marea Britanie și-a anunțat deja “ambiția” de a furniza Ucrainei tancuri Challenger 2 de fabricație britanică. Polonia a promis că își va livra propriul stoc de Leopard 2 Ucrainei, cu sau fără acordul Berlinului. Între timp, Franța nu exclude trimiterea de Leclerc-uri de fabricație franceză.

Dar tancurile Leopard 2 din Germania sunt văzute ca fiind deosebit de valoroase pentru Ucraina. Pe lângă faptul că sunt printre cele mai sofisticate tancuri moderne de luptă (mai ales în comparație cu tancurile din epoca sovietică utilizate în prezent de ucraineni), în prezent există mii de Leopard 2 deja staționate convenabil în Europa, ceea ce le face mai ușor de livrat în prima linie a frontului. Kievul a făcut apel în mod special la aliații săi europeni pentru acces la Leopard 2, pe motiv că alte tancuri, cum ar fi Challenger 2 ale Marii Britanii, “nu sunt suficiente pentru a atinge obiectivele operaționale”.

Decizia Germaniei de a livra Leopard 2 a depins în mare măsură de decizia similară a SUA. “Nu e vorba de faptul că trimit tancuri, ci că au ajuns la concluzia că este înțelept și logic să trimită tancuri în această etapă a războiului”, spune Schmid: “Avem nevoie de acoperire politică și militară din partea SUA pentru această decizie de mare anvergură”. Până acum, nicio țară nu a făcut publice detaliile planurilor sale privind furnizarea de tancuri, cum ar fi câte și când.

Cu cât Germania întârzie să acționeze, cu atât se vor înmulți criticile la adresa ei, pentru această ezitare. “Germania pare atât de nepregătită, chiar dacă, la urma urmei, aduce contribuții imense Ucrainei. Pur și simplu nu pare să fie capabilă să înțeleagă corect tonul și mesajele și să acționeze, până când nu este împinsă de la spate de alții, mai degrabă decât din proprie inițiativă“, spune David-Wilp.

Berlinul, însă, pare mai puțin îngrijorat. “Toată această emoție mediatică nu este atât de relevantă pentru luarea deciziilor lui Scholz”, spune Schmid. “Ceea ce este cu adevărat relevant pentru el este ceea ce crede Biden, - nu secretarul de stat Antony Blinken, nu secretarul Apărării Lloyd Austin sau vreun expert militar din SUA. Este vorba de povara responsabilității pe care toți liderii politici trebuie să și-o asume atunci când navighează pe un teritoriu neexplorat”. (surse și foto - time.com/6249710/germany-leopard-2-tanks-ukraine/; abcnews.go.com/International/ukraine-expects-100-leopard-2-tanks-12-countries/)

Traducere și sinteză de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu