Un aisberg uriaș s-a desprins de banchiză în Antarctica

Distribuie pe:

Un aisberg uriaș, de peste 15 ori mai mare decât Parisul, s-a desprins din Antarctica, au anunțat oamenii de știință britanici. Fenomenul nu se datorează schimbărilor climatice, deși regiunea este amenințată de încălzire, potrivit British Antarctic Survey (BAS), relatează News.ro.

Blocul de gheață de 1.550 de kilometri pătrați s-a desprins din banchiză duminică, între orele locale 19.00 și 20.00, în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheață, denumită Chasm-1, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat.

În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleași dimensiuni se formase deja în aceeași zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află stația de cercetare britanică Halley VI.

Specialiștii, care se află la fața locului din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluția fisurilor mari din gheață, iar în 2016, BAS a decis să mute stația cu aproximativ 20 de kilometri, de teamă că aceasta va ajunge pe un aisberg în derivă, ca urmare a topirii gheții.

Continentul suferă de pe urma efectelor încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record, la fel ca în alte părți ale planetei.

Sursa foto: Pexels

Lasă un comentariu