România la superlativ! Știați că...

Distribuie pe:

* România este a noua cea mai mare producătoare de vin din lume.

* Bancnota de 10 bani, emisă în 1917, este cea mai mică bancnotă printată vreodată (dimensiuni 27,5 x 38 mm ).

* Motorul avionului cu reacție a fost inventat, în 1910, de Henri Coandă, un inventator născut la București.

* Bucureștiul deține locul al patrulea în topul european al vitezei medii de conectare la internet.

* Brașovul este casa uneia dintre cele mai mari biserici gotice (Biserica Neagră-nr.) situate între Viena, în Austria, și Istanbul, Turcia.

* Castelul Peleș a fost primul castel european luminat în întregime de curent electric. Electricitatea a fost produsă de propria centrală a palatului, iar sistemul de încălzire, construit în 1888, este încă funcțional și este folosit și în ziua de azi.

* Munții Carpați adăpostesc una dintre cele mai mari păduri virgine din Europa, în adâncurile căreia sălășuiesc 400 de specii de mamifere, inclusiv capra neagră românească. Aproape 60% din populația de urși bruni din Europa trăiește în Munții Carpați.

* Cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua cea mai înaltă structură din lemn din Europa se găsește la Săpânța Peri, în nord-vestul României, în Maramureș. Are o cruce cu o înălțime de șapte metri, care cântărește 400 de kilograme, în vârful edificiului de 78 de metri.

* Omul de știință care a descoperit insulina a fost Nicolae Paulescu, un român, care a botezat-o inițial pancreină. Chiar dacă doi cercetători canadieni au primit premiul Nobel, în 1923, pentru studiul insulinei, munca de pionierat făcută de Paulescu în domeniul diabetului a fost pe deplin recunoscută.

* Canalul Dunăre - Marea Neagră, din sud-estul României, este a treia cea mai lungă rută navigabilă făcută de mâna omului, după Suez și Canalul Panama.

* Cele mai timpurii fosile ale lui homo sapiens de pe teritoriul Europei, cunoscute până în prezent, au fost descoperite în 2002, în sud-vestul României, în Peștera Oaselor. Vechimea fosilelor este estimată între 37.800 și 42.000 de ani.

* Limba română are o vechime de 1.700 de ani.

* Biserica Neagră din Brașov deține cea mai mare orgă din Europa, cu 4.000 de tuburi. Tot aici se găsește și cel mai mare clopot din România, care cântărește 6.3 tone.

Lasă un comentariu