Nu suntem singurii bipezi. Babuinii fac tranziția la mersul biped în mai puțin de o secundă

Distribuie pe:

Babuinii pot face tranziția la mersul biped în mai puțin de o secundă, fără efort și fără a-și întrerupe ritmul de deplasare, în pofida faptului că au patru picioare, a constatat un grup de oameni de știință.

Cercetătorii au descoperit mecanismul prin care aceste primate pot adopta o postură verticală fără a-și întrerupe ritmul de mers. Potrivit oamenilor de știință, concluziile lor, publicate în Journal of Experimental Biology, sugerează că în timp ce capacitatea de deplasare pe două picioare - cunoscut sub numele de mers biped - este una dintre caracteristicile fizice definitorii ale omului, nu reprezintă o performanță atât de provocatoare cum era considerată anterior.

“Cred că una dintre concluziile importante la care am ajuns după toată munca noastră și a altora este aceea că a fi o ființă bipedă, cel puțin într-o oarecare măsură, nu este probabil atât de dificil cum credeam”, a declarat pentru agenția PA Media unul dintre autorii studiului, Kris D'Aout, de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie.

“În urmă cu câteva decenii, credeam că suntem singurii bipezi și, prin urmare, că acest lucru e ceva foarte, foarte special. Însă, acest studiu realizat pe un non-biped (...) demonstrează că, de fapt, este destul de fezabil să se poată face tranziția de la patru la două picioare - nici măcar nu e nevoie să încetinești”, a adăugat cercetătorul.

Pentru studiul lor, cercetătorii au filmat zece babuini măslinii de diferite vârste, de la sugari până la adulți maturi, de ambele sexe.

“Acest lucru dovedește că premisele pentru a deveni un biped obișnuit sunt prezente la multe animale și că noi, oamenii, n-am făcut altceva decât să exploatăm această nișă de-a lungul a câteva milioane de ani”, a precizat D'Aout. “Am devenit foarte buni la asta și mult mai eficace și eficienți comparativ cu alte animale, însă capacitatea înnăscută de a fi biped este ceva prezent la multe animale și la toate primatele”, a adăugat cercetătorul. (Agerpres)

Lasă un comentariu