Proiect: Elaborarea normelor metodologice privind înființarea centrelor de permanență

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății (MS) a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru elaborarea normelor metodologice privind înființarea centrelor medicale de permanență, care vor asigura servicii medicale în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, prevăzută în Ordonanța de Guvern nr. 17/2022 privind asigurarea continuității asistenței medicale primare.

Potrivit actului normativ, centrele de permanență sunt definite ca “forme de organizare a activității medicale în sistemul sanitar, fixe, fără personalitate juridică, care funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie stabilit și prevăzut în contractul de furnizare de servicii medicale în asistența medicală primară încheiat cu casa de asigurări de sănătate, care sunt organizate în condițiile prevăzute de lege și care asigură continuitatea asistenței medicale primare”.

Prin normele metodologice puse în dezbatere publică, se stabilesc criterii clare, în raport cu populația din localități, pentru înființarea acestor centre medicale de permanență, în mediul rural și în mediul urban.

În mediul rural

Concret, în mediul rural, la o populație de minimum 5.000 de locuitori se va înființa un centru de permanență, dacă în zonă nu există alte servicii de primiri urgențe.

Prin excepție de la criteriile de mai sus, se vor înființa centre de permanență cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă.

În mediul urban

În mediul urban, centrele de permanență se vor înființa în orașele cu o populație sub 25.000 de locuitori (un centru de permanență), iar în orașele cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori - un centru de permanență la 25.000 de locuitori.

Centrele de permanență vor funcționa cu un număr de cel puțin șapte posturi de medic și cu minimum cinci posturi de asistent medical.

*

Observațiile și propunerile privind proiectul de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail propuneri@ms.ro, până la data de 4 februarie 2023. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu