40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor

Distribuie pe:

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a afirmat recent că 40% din banii de asigurări de sănătate sunt folosiți pentru decontarea medicamentelor - jumătate în circuitul deschis și cealaltă jumătate pentru tratamentele în cazul afecțiunilor cuprinse în programele naționale de sănătate curative.

“Fondul finanțator face un efort financiar extrem de consistent pentru decontarea medicației necesare asiguraților noștri. 40% din banii asigurărilor sociale de sănătate merg pentru decontarea medicamentelor, din care jumătate se duc pentru medicamente din circuitul deschis și cealaltă jumătate pentru medicamentele cuprinse în tratamentul pentru afecțiunile cuprinse în programele naționale de sănătate curative. (...) Practic, ultimii doi ani de pandemie s-a constatat că au devenit catalizatorii unei revoluții tehnologice abrupte, ample și extrem de rapide în tehnologiile medicale, dar și în terapiile medicamentoase. Prin urmare, și aici se simte nevoia mobilizării și redefinirii rolului farmacistului în sectorul de sănătate”, a precizat Cojan.

În opinia sa, farmacistul are un rol important în combaterea automedicației populației.

“Esențială este conversația, consilierea pe care o poate avea și o are farmacistul cu asiguratul, tocmai pentru ca acesta să ia decizie informată în legătură cu schema terapeutică pe care o urmează. (...) Nouă ni s-a părut important și rolul farmacistului în combatarea automedicației populației, pentru că sunt bine cunoscute dezvoltarea rezistenței microbiene la antibiotice, suprainfecțiile bacteriene ce pot să apară în supradozaj sau, din contră, în administrare de doze subclinice”, a spus medicul, citat de Agerpres.

Lasă un comentariu