“Bucătarii” din UE au decis: greierele de casă e numai bun de pus pe masă!

Distribuie pe:

Din 24 ianuarie, este în vigoare Directiva UE privind comercializarea în Europa a alimentelor ce conțin făină parțial degresată, de Acheta domesticus (greier de casă).

UE consideră că insectele sunt o alternativă la creșterea costului proteinelor animale, precum și la impactul acestora asupra mediului. Trebuie amintit că, încă din martie 2022, UE și-a dat acordul pentru consumul de greieri sub formă de pastă, congelați sau degresați.

Așadar, care sunt alimentele cu făină de greieri pe care le putem cumpăra? Răspunsul poate fi găsit în regulamentul de implementare al Comisiei Europene UE 23/5 2023. Acesta este de fapt textul de lege care a autorizat introducerea pe piață a făinii de greieri domestici, parțial degresată, ca aliment nou.

Lista cu alimente este mai lungă decât ne-am putea aștepta. Include, printre altele: pâine, chifle multicereale, biscuiți, grisine, batoane, produse de panificație, prăjituri și produse din paste făinoase, sosuri, produse procesate pe bază de cartofi, leguminoase și mâncăruri pe bază de legume, pizza, produse de patiserie, lapte praf, produse ce înlocuiesc carnea, supe și ciorbe concentrate sau pudră/instant, gustări pe bază de mălai.

La acestea se adaugă și băuturi precum berea, produsele pe bază de ciocolată, nuci și semințe oleaginoase, gustări - altele decât chipsurile și preparatele din carne.

Pentru fiecare produs în parte, este stabilită o cantitate maximă permisă de făină de greieri: de exemplu, pentru fiecare 100 g de pâine, chifle multicereale, biscuiți și batoane, nivelul admisibil de pulbere de Acheta domesticus este de 2 grame. Pentru batoanele de cereale și semipreparate pentru produse de patiserie uscate, aceasta ajunge până la 3 g, pentru biscuiți - 1,5 g, pentru sosuri - 1 g.

“Noul aliment”, se arată în documentul UE, este produs în urma unui proces bine pus la punct, ce cuprinde mai multe etape: “o perioadă de post de 24 de ore a insectelor, pentru a permite evacuarea intestinelor, uciderea insectelor prin congelare, spălare, tratament termic, uscare, extragerea uleiului (extrudarea mecanică) și măcinarea”.

Este a treia insectă clasificată de CE drept hrană. Celelalte specii sunt viermii de făină autorizați de Comisie în iunie 2021 și lăcustele migratoare autorizate în noiembrie 2021.

Nutriționiștii atrag atenția că produsul poate provoca alergii, nefiind recomandat persoanelor cu intoleranță la crustacee. (sursa - tg24.sky./it/economia; foto - ziarulromanesc.de) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu