2023, Anul internațional al meiului

Distribuie pe:

În cadrul sesiunii cu numărul 75 a Adunării Generale a ONU, 2023 a fost declarat Anul internațional al meiului, potrivit site-ului oficial al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU, fao.org.

În acest fel, ONU evidențiază valoarea nutrițională a meiului și faptul că această plantă erbacee din familia gramineelor nu necesită o îngrijire specială, putând fi relativ ușor cultivată chiar și într-o lume în care încălzirea globală și schimbările climatice devin realități. Mai exact, prin această inițiativă, ONU urmărește să atingă trei ținte: 1. să atragă atenția asupra contribuției pe care meiul o poate avea în asigurarea securității alimentare pe mapamond, precum și asupra valorii sale nutriționale; 2. să inspire factorii de decizie din agricultură în sensul îmbunătățirii producției de mei, atât sub aspectul cantitativ, cât și calitativ; 3. să stimuleze investițiile în cercetarea agricolă dedicată cultivării meiului.

Cultivarea meiului are deja o tradiție îndelungată, fiind o importantă sursă de hrană în Africa Subsahariană și Asia de peste 7.000 de ani, conform media.un.org.

Directorul general al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, QU Dongyu, a declarat că “meiul are o înaltă valoare nutrițională. Meiul poate juca un rol important și poate contribui la eforturile colective de a susține activitatea micilor fermieri, de a obține o dezvoltare durabilă, de a elimina foametea, de a ne adapta la schimbările climatice, de a promova biodiversitatea și de a îmbunătăți sistemele agroalimentare”, potrivit fao.org.

O atenție sporită acordată producției de mei poate avea inclusiv efecte economice benefice, ducând la crearea de noi locuri de muncă pentru femei și tineri și crescând veniturile din agricultură.

Propunerea de a declara 2023 Anul internațional al meiului a aparținut Indiei.

Potrivit doc.ro, meiul este un aliment de bază într-o dietă sănătoasă și echilibrată. O cană de mei gătit are următoarele calități nutriționale: 207 calorii, 31% din doza zilnică recomandată de cupru, 25% din doza zilnică recomandată de fosfor, 24% din doza zilnică recomandată de mangan și 19% din doza zilnică recomandată de magneziu.

Consumul regulat de mei poate proteja inima și scădea riscul de infarct, în special în cazul persoanelor cu arteroscleroză sau diabet. Conform unui studiu realizat la Universitatea de Științe Sri Vekateswara din India, citat de doc.ro, meiul consumat cu regularitate poate scădea nivelul de glucoză din sânge cu până la 70% în cazul pacienților cu diabet.

Totodată, meiul poate reduce trigliceridele și nivelul colesterolului, previne apariția calculilor biliari și chiar a cancerului de sân.

Meiul intră în alimentația omului preponderent sub formă de crupe (pasat), dar se mai folosește și în industria spirtului și ca furaj concentrat pentru păsări și alte specii de animale, arată agroromania.manager.ro. (Agerpres)

Lasă un comentariu