Ce este recomandat să mâncăm iarna

Distribuie pe:

Nu este nevoie să consumăm mai multe alimente imediat ce s-a instalat frigul, ci să alegem ce mâncăm în funcție de confortul de care avem parte (mersul cu autobuzul sau mașina personală, liftul, statul pe scaun la birou etc.) sau de efortul pe care îl depunem zilnic.

De obicei, iarna, riscul de îngrășare crește considerabil din cauza alimentației bogate în grăsimi și sărace în legume și fructe proaspete. În plus, iarna ni se schimbă și poftele, foarte mulți optând pentru mâncăruri consistente, gătite și, în special, pentru preparate calde. Nu este nimic rău în a mânca astfel, dar e bine să diminuezi cantitatea alimentelor consumate.

Grăsimile au un rol deosebit, pentru că stochează energia și reprezintă un factor imuno-stimulator împotriva frigului prin eliberarea de căldură, ajutând corpul să se adapteze la temperaturile scăzute. De aceea, se spune că în perioada iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute, este indicat să avem un aport de calorii mai ridicat față de sezonul cald deoarece organismul consumă multă energie pentru a-și păstra temperatura normală. Ca urmare, se recomandă grăsimi vegetale și animale de calitate. Cele mai bune grăsimi care pot fi consumate și care contribuie la protejarea organismului sunt cele provenite din pește (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie și la fluidizarea sângelui și la vascularizarea organismului.

Este bine să avem o alimentație echilibrată, bazată în special pe legume cât mai proaspete și bogate în proteine, cum sunt mazărea, fasolea și lintea. Nu uita nici de fructe, precum compoturile sau fructele uscate, excelente pentru un organism sănătos datorită aportului mare în vitamine, minerale și fibre. E binevenit un ou pe zi, pentru că e bogat în proteine (cele din albușul de ou se asimilează integral). Lactatele însă trebuie dozate cu multă atenție.

O felie de brânză la fiecare masă este suficientă în fiecare zi. Supa este o mâncare foarte sănătoasa, de aceea, este bine să se consume în fiecare zi. Supele conțin apă caldă, care încălzește și hidratează organismul, legume care asigură un aport de minerale și vitamine, și proteine din carne și paste făinoase.

Alcoolul, “salvare falsă”. Vinul fiert, băuturile alcoolice tari sau lichiorurile sunt eficiente pentru a ridica rapid temperatura corpului. În schimb, au inconvenientul că obosesc organismul. Pe scurt, senzația de căldură pe care o oferă va fi de scurtă durată. Prin vasodilatarea pe care o creează, corpul este temporar încălzit, dar, pe de altă parte, alcoolul scade rezistența organismului și poate favoriza apariția degerăturilor. De aceea, nu e deloc indicat să apelăm la această metodă pentru a ne încălzi. Este mult mai benefic să optăm pentru băuturi calde precum ceaiurile, cafeaua, ciocolata caldă sau laptele cald. (sursa și foto - timpul.md)

Lasă un comentariu