ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII - Pregătiri pentru războiul nuclear?!

Distribuie pe:

Vineri, 27 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat lista actualizată a stocurilor de medicamente pentru “urgențe radiologice sau nucleare”, la doar câteva ore după ce UE a avertizat că Rusia “este în război cu Occidentul”.

OMS a emis îndrumări cu privire la modul de supraviețuire în cazul unei catastrofe nucleare, într-un nou raport, avertizând asupra “utilizării cu rea intenție a materialelor radioactive”.

Raportul a fost publicat în contextul în care spectrul războiului nuclear planează asupra lumii, după ce Occidentul a decis să furnizeze Ucrainei tancuri de ultimă generație, spre furia lui Vladimir Putin.

Kremlinul acuză NATO de o “provocare flagrantă” și amenină cu o “catastrofă globală”.

Vineri, Stefano Sannino, secretarul general al Serviciului European de Acțiune Externă al Uniunii Europene, a declarat că Putin “a trecut de la un concept de operațiune specială la un concept de război împotriva NATO și Occidentului”.

UE nu caută să escaladeze ostilitățile, ci “doar dă posibilitatea de a salva vieți și le permite ucrainenilor să se apere de aceste atacuri barbare”, a spus Sannino.

Dr. Maria Neira, directorul general adjunct interimar al OMS, a avertizat că, la ora actuală, multe guverne nu sunt pregătite pentru un dezastru nuclear sau de radiații: “În situațiile de urgență, oamenii pot fi expuși la radiații în doze care variază de la cantități neglijabile la cantități care pun viața în pericol. Guvernele trebuie să pună la dispoziție tratamente pentru cei care au nevoie - urgent! Este esențial ca guvernele să fie pregătite să protejeze sănătatea populației și să răspundă imediat la situații de urgență. Aceasta presupune rezerve gata pregătite de medicamente care salvează vieți, care vor reduce riscurile și vor trata leziunile cauzate de radiații”.

OMS subliniază că, la nivel de țară, stocul include: EIP (echipament individual de protecție), truse de prim ajutor, lichide, antibiotice și analgezice, medicamente pentru tratamentul diareei, vărsăturilor și infecțiilor, iod stabil (neradioactiv), administrat pentru a preveni sau reduce expunerea tiroidei la iod radioactiv; citokine, utilizate pentru atenuarea leziunilor măduvei osoase, în cazul sindromului de radiații acute (ARS) ș.a.

“În multe țări, totuși, încă lipsesc elementele esențiale de pregătire pentru situații de urgență cauzate de radiații”, potrivit Raportului anual al Secretariatului OMS.

Scenariile potențiale avute în vedere de OMS includ: urgențe radiologice la centrale nucleare, unități medicale sau de cercetare ori accidente în timpul transportului de materiale radioactive, precum și utilizarea intenționată, cu rea credință, a materialelor radioactive.

Pregătirea, reacția promptă și recuperarea, în situații de urgență, salvează vieți, se arată în document.

(sursa - who.int/news/item/27-01-2023-who-updates-critical-medicines-list-for-radiation-and-nuclear-emergencies)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu