Vânătoare de comori în Reghin

Distribuie pe:

În cadrul unui proiect lansat de Centrul de Informare Turistică din Reghin, locuitorii municipiului sunt provocați periodic la o vânătoare de comori, astfel încât, folosindu-se de aparatele foto sau de telefoanele mobile, să caute și să descopere elementele arhitecturale și istoria orașului pe baza unor indicii simbolice, care conțin o doză de mister.

“Am început în anul 2022 cu intenția de a-i determina pe localnici să iasă din case după perioada de pandemie și i-am îndemnat să-și redescopere orașul. Este o activitate care poate fi derulată împreună cu familia, într-o echipă cu amicii sau chiar de către clase de elevi împărțiți pe grupuri. Participanții primesc o listă cu indicii formulate într-un anumit mod și au niște task-uri pentru fiecare indiciu. Trebuie să descopere detalii arhitecturale de pe fațadele din centrul istoric, dar și din zonele adiacente, trebuie să fotografieze acele detalii și aceste fotografii de cele mai multe ori sunt realizate într-un anumit mod astfel încât să fie puțin și haioasă activitatea, dar și interactivă”, a declarat ghidul local Simona Loredana Bogdan, referent de specialitate în cadrul Centrului de Informare și Promovare Turistică Reghin.

 Spre deosebire de alți căutători de comori, cei din Reghin nu le pot lua acasă și nici nu au posibilitatea de a solicita vreo răscumpărare pentru ele, acțiunea având ca scop redescoperirea unor elemente de arhitectură aparte, dar și familiarizarea participanților cu termeni specifici istoriei artelor.

“Comorile nu le pot lua acasă, doar le descoperă și le admiră. Sunt detalii arhitecturale care au fiecare rolul lor, au denumiri specifice și asta am încercat să îi ajutăm și pe cei care participă să vadă clădirile istorice dintr-o altă perspectivă, să-și îmbunătățească și limbajul și vocabularul cu termeni specifici de istoria artelor sau a istoriei în general și de asemenea să vadă clădirile în ansamblu, care sunt altfel, mult mai frumoase când descoperim aceste detalii.

M-a surprins să observ că cei care au participat și-au dat seama că sunt foarte multe detalii pe lângă care trecem zilnic și nu le observăm și acum percep orașul puțin diferit, îl văd mai frumos”, a spus ghidul.

Simona Loredana Bogdan a arătat că societatea nu a răspuns chiar cum se aștepta, din proprie inițiativă, așa că a apelat mai mult la grupurile de elevi, însă cei care au participat au început să posteze pe rețelele de socializare lucrurile deosebite pe care le remarcă zi de zi, făcându-i din ce în ce mai curioși pe localnici.

“Cu siguranță, revenim cu aceste vânători de comori și vom încerca să-i scoatem pe reghineni din casă, să-și redescopere orașul și, de ce nu, să petreacă timp de calitate împreună cu familiile sau cu amicii. Am repetat de mai multe ori acțiunea și, deși nu au fost chiar atât de mulți interesați pe cât ne-am fi dorit, au fost totuși destui doritori. Probabil mi-am formulat așteptări mult prea mari. Societatea reghineană nu prea a răspuns din proprie inițiativă la aceste activități, deși am avut și participanți care au venit din voință proprie, însă cel mai mult am colaborat cu clasele de elevi, atât de la gimnazii, cât și de la licee. Am remarcat faptul că mai ales pe elevii care urmează specializarea turism îi ajută enorm astfel de inițiative, deși este o activitate care se adresează oricărei specializări, nu necesită cunoștințe de istoria artei sau de turism în prealabil”, a spus Simona Loredana Bogdan, care susține că orașul abundă de comori.

Vânătoarea de comori “Arta 1900 prin Reghin” a fost despre a privi mai atent orașul, astfel încât să fie descoperite cele mai interesante detalii Secession și Art Nouveau, într-un mod distractiv, iar turul “Fațade Povestite” a fost despre descoperirea, într-un mod interactiv, a detaliilor arhitecturale care dau farmec centrului istoric din Reghin. (Agerpres)

Lasă un comentariu