Mureș: Proiectul ,,Sate Sănătoase”

Distribuie pe:

Peste 4.000 de locuitori din comunele Beica de Jos, Chiheru de Jos și Peletea vor fi înscriși pe listele medicilor de familie în cadrul proiectului “Sate Sănătoase”, în valoare de peste 820.000 de euro, finanțat în Programul “Provocări în sănătatea publică la nivel european” prin Granturile SEE (Spațiului Economic European) și Norvegiene.

“Dispensarul medical din localitatea Beica de Jos l-am finalizat anul trecut, iar de anul acesta avem un medic nou. Comuna Beica nu avea un dispensar, era închiriat de la Biserica reformată. Dorința a fost să realizăm acest dispensar ca oamenii să aibă condiții normale (...) Pe acest proiect achiziționăm o salvare de transport pacienți, avem și consultații la domiciliu (...) Proiectul vizează populația din comunele Beica de Jos, din comuna Chiheru de Jos și din satul Habic, aparținând de comuna Petelea. Locuitorii din cele trei comune sunt înscriși la medicii de familie care au cabinete pe raza comunei Beica de Jos. Valoarea totală a acestui proiect este de 820.255,87 euro, din care 85% este valoarea grantului și 15% este cofinanțare de la buget. Proiectul este implementat începând din noiembrie 2022 până în 30 aprilie 2024”, a declarat presei primarul comunei Beica de Jos, Maria Moldovan, citată de Agerpres.

Primarul a arătat că medicul de familie va fi prezent în comună de două ori pe săptămână, însă la dispensar va fi mereu o asistentă medicală.

Potrivit edilului, Primăria Beica de Jos are ca parteneri în proiect Asociația Divers din Târgu Mureș și Fundația Bente AID - Norvegia, iar prin acesta se urmărește îmbunătățirea calității vieții prin investiții în infrastructura de sănătate, prevenție și reducerea inegalităților în domeniul sănătății, pentru locuitorii comunelor Beica de Jos, Chiheru de Jos și Petelea.

Maria Moldovan a mai spus că în comuna Beica de Jos există în jur de 2.500 de locuitori, dintre care peste 30% sunt de etnie romă.

Campaniile de informare și de educație pentru o viață sănătoasă din cele trei comune vor fi coordonate de Asociația Divers din Târgu Mureș.

“Asociația Divers vine în special cu partea de campanie de conștientizare despre viața sănătoasă și despre importanța prevenției. O să lucrăm și individual, dar și în grupuri mici, în special cu copii, tineri și femei. Marea problemă în general, în România, este prevenția. Nici cadrele medicale nu pun încă destul focus pe aceste aspecte foarte importante. În mediul rural, accesul la serviciile medicale de specialitate nu este deloc facil”, a declarat președinta Asociației Divers, Maria Korek.

Managerul de proiect, Mirela Laiu, a precizat că în cadrul proiectului “Sate Sănătoase”, beneficiarii vor primi îngrijire la domiciliu, servicii medicale de tip ginecologic, stomatologic, medicină primară, însă se vor acorda și pachete pentru mamele cu copii nou-născuți și servicii de prevenție.

La final, se va realiza și un ghid de bune practici astfel încât proiectul de la Beica de Jos să fie un exemplu pentru comunitățile de pe întreg cuprinsul țării.

Lasă un comentariu