Modificări privind regulamentul de valorificare a masei lemnoase

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat marți o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică, oferind posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitație și fără negociere, și a lemnului rotund și despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice.

“Hotărârea aprobată astăzi aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește accesul la resursele lemnoase, atât pentru populație, cât și pentru agenții economici. Astfel, s-a reglementat posibilitatea valorificării în mod direct, fără licitație și fără negociere, pe lângă lemnul de foc, și a lemnului rotund și despicat de lucru pentru consumul propriu al persoanelor fizice, al unităților de interes local, precum și pentru consumul propriu al persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale, asociațiilor și fundațiilor înființate conform legii. S-a reglementat participarea prin licitație electronică pentru rezervarea resurselor lemnoase din proprietate publică, ceea ce va duce la creșterea numărului de operatori”, a declarat ministrul Mediului, Barna Tanczos, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

Prin actul normativ s-a reglementat posibilitatea de participare la licitațiile publice organizate de administratorii fondului forestier proprietate publică a statului pentru vânzarea lotului/piesei de lemn fasonat și a operatorilor economici care dețin certificat de atestare ca producător din industria mobilei, dar și a operatorilor economici care dețin precontract de servicii de prelucrare primară a lemnului fasonat încheiat cu producătorii din industria mobilei care dețin certificat de atestare privind capacitatea de industrializare a lemnului.

Astfel, prețul de pornire la licitație/negociere se fundamentează pe principiile economiei de piață, corelat cu condiția de livrare, pe fiecare lot/piesă personalizată, pentru volumul brut și nu separat volum net și coajă, cum a fost până în prezent. Modificarea este determinată de faptul că în SUMAL 2.0 se urmărește trasabilitatea materialelor lemnoase până la nivel de subprodus, precizează Ministerul Mediului.

De asemenea, se reduce perioada până la care se poate organiza preselecția, de la 5 și respectiv 3 zile lucrătoare, la 2 zile lucrătoare anterior licitației și se reduce documentația pe care operatorul economic o depune la licitație, prin obținerea unor informații publice referitoare la identificarea operatorului economic și la capacitatea de exploatare atestată, preluate de comisia de licitație de la instituțiile care le dețin.

Tot prin acest HG se aduc clarificări cu privire la preselecția pentru licitația electronică și la procedurile de urmat în cadrul licitației electronice.

Lasă un comentariu