Statuia lui Mihai Eminescu la Sfântu Gheorghe - Academia Internațională “Mihai Eminescu” se alătură eforturilor

Distribuie pe:

Lumea se află într-o profundă criză economică, politică, socială, îndeosebi morală, asociată cu o pandemie ce ne-a schimbat viața, iar democratizarea inculturii a făcut progrese considerabile. E o perioadă dificilă, peste tot există probleme, războaie, sărăcie, secetă, taifunuri etc., dar pacea, cultura și prietenia rămân valori fundamentale ale popoarelor.

Academia Internațională “Mihai Eminescu”, care are printre membrii săi fondatori trei laureați ai Premiului Nobel, este singura instituție culturală, apolitică și nonprofit în România care a fost invitată de Academia Regală Suedeză și de Comitetul Nobel să nominalizeze candidați la Premiul Nobel pentru literatură, a înaintat o cerere pentru amplasarea unei statui închinată marelui nostru poet național. Este o dovadă peremptorie că Academia și-a câștigat, în ani de activitate complexă, un prestigiu internațional de netăgăduit, îndeosebi prin organizarea Festivalului Mondial de Poezie “Mihai Eminescu”, ajuns la ediția a XII-a, la care au participat sute de poeți, cele mai importante voci ale creației literare de pe întreaga planetă.

Mihai Eminescu, poetul nostru național, a impus cultura, dar și respectul pentru istorie și tradiții, pentru adevăr și un altfel de viitor. Considerăm că dezvelirea unui bust al lui Eminescu în frumosul oraș Sfântu Gheorghe din Covasna, aflat chiar în inima țării, s-ar transforma într-o valoare de preț a prieteniei, a fraternității și a îngemănării sufletelor curate, mângâiate de poezie. În acest sens, a fost adresată o cerere, cu speranța avizării ei favorabile, fiind un moment de maximă înălțare spirituală, la care s-ar adăuga și un Congres Internațional despre romantismul în poezia lui Mihai Eminescu și Sándor Petöfi, în 2023, an comemorativ important pentru marele poet maghiar.

Dragoș Burghelia, Președinte Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un comentariu