Deficit de medici de familie în județul Mureș

Distribuie pe:

Directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mureș, Rodica Biro, a arătat că la nivelului județului există 278 de medici de familie dintr-un necesar de 320, iar aproape 60 dintre aceștia au ajuns sau au depășit vârsta de 67 de ani, în condițiile în care foarte puțini absolvenți de Medicină urmează rezidențiatul în această specializare.

“La nivelul întregului județ ar trebui să avem peste 320 de contracte cu medici de familie. Avem 278 de medici. Actualmente, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Mureș dispunem de 55 de norme posibil de contractat, din care 19 în mediu urban. Dacă mă uit pe această listă, în Sighișoara, față de numărul de medici care funcționează la ora actuală ar mai putea să fie angajați încă 4-5. Avem 58 de medici care au împlinit sau împlinesc anul acesta 67 de ani, iar în perspectiva următorilor patru ani vor mai fi încă 50 de medici. Avem într-adevăr destul de mulți medici care au primit prelungire peste această vârstă de 67 de ani și își desfășoară în continuare activitatea. Problema este că medici noi, absolvenți de rezidențiat, avem extrem de puțini. Nu știu dacă anul trecut a intrat un singur medic la nivelul județului și noi suntem în centru universitar”, a declarat Rodica Biro.

Șefa CJAS Mureș a arătat că instituția are la dispoziție soluții limitate pentru asigurarea asistenței medicale primare și că încearcă să convingă medicii de familie să își deschidă și alte puncte de lucru.

“Încercăm să convingem medici din zonele limitrofe să deschidă puncte de lucru. Este greu, pentru că un punct de lucru înseamnă fie să te deplasezi în localitatea respectivă, fie să-ți prelungești programul normal pe care îl ai într-o normă contractată deja cu Casa de Asigurări și să te deplasezi într-o zonă deficitară. Deocamdată am reușit în parte să găsim formule, dar ne putem aștepta la o problemă destul de serioasă”, a mai afirmat Rodica Biro. (Agerpres)

Lasă un comentariu