Norvegienii au descoperit un zăcământ substanțial de minerale și “pământuri rare”

Distribuie pe:

O cantitate “substanțială” de metale și minerale, variind de la cupru la metale denumite “pământuri rare”, a fost descoperită în urma unui studiu norvegian pe fundul mării din zona platoului continental extins al Norvegiei, au anunțat autoritățile, la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul primelor estimări oficiale, transmite Reuters.

Țara nordică, un important exportator de petrol și gaze, analizează deschiderea zonelor offshore pentru mineritul de adâncime, un proces ce necesită aprobarea Parlamentului și a stârnit îngrijorări legate de mediul înconjurător.

“Dintre metalele găsite pe fundul mării în zona de studiu, magneziul, niobiul, cobaltul și «pământurile rare» se regăsesc pe lista cu minerale critice a Comisiei Europene”, a declarat într-un comunicat Direcția Norvegiană a Petrolului (NPD), care a condus studiul.

Estimarea resurselor, aflate în zone îndepărtate din Marea Norvegiei și Marea Groenlandei, a arătat că acestea constau în 38 de milioane de tone de cupru, aproape de două ori mai mult comparativ cu volumul extras în fiecare an la nivel global, dar și 45 de milioane de tone de zinc, acumulate în sulfuri polimetalice.

Sulfurile, denumite și “fumător negru”, se găsesc de-a lungul riftului din zona mediană a oceanului, unde magma din mantaua Pământului ajunge la fundul mării, la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri.

Aproximativ 24 de milioane de tone de magneziu și 3,1 milioane de tone de cobalt se estimează că s-ar afla în crustele de mangan crescute pe stratul inițial de rocă de-a lungul a milioane de ani, dar și 1,7 milioane de tone de ceriu, un “pământ rar” folosit în aliaje.

Crustele de mangan ar conține și alte “pământuri rare”, cum ar fi neodim, ytriu și disprosiu. “Mineralele rare, scumpe, cum ar fi neodimul și disprosiul, sunt extrem de importante pentru magneții din turbinele eoliene și motoarele vehiculelor electrice”, a precizat NPD.

Lasă un comentariu