Efectele dăunătoare ale artificiilor asupra viețuitoarelor

Distribuie pe:

Un nou studiu realizat de Universitatea Curtin din Australia a dezvăluit impactul “foarte dăunător'' al focurilor de artificii asupra viețuitoarelor și mediului înconjurător, cercetătorii solicitând alternative mai ecologice la acestea, relatează Xinhua.

Studiul, publicat marți în jurnalul “Pacific Conservation Biology”, examinează impactul asupra mediului al focurilor de artificii, analizând efectele ecologice ale acestui tip de evenimente organizate cu ocazia sărbătorilor importante în India, Statele Unite, Noua Zeelandă și regiuni din Europa.

Echipa de cercetare a declarat într-un comunicat că momentul în care sunt organizate evenimente cu focuri de artificii la scară largă coincide cu mișcările migratorii sau reproductive ale faunei sălbatice și, prin urmare, poate avea efecte adverse asupra acestor populații pe termen lung. Printre exemplele incluse în studiu sunt menționate focurile de artificii de la festivalurile din Spania care au impact asupra reproducerii vrăbiilor de casă și leii de mare din America de Sud care își schimbă comportamentul în timpul sezonului de reproducere ca urmare a artificiilor de Anul Nou din Chile.

Philip Bateman, autorul principal al studiului și profesor asociat la Curtin's School of Molecular and Life Sciences, a declarat pentru Xinhua că focurile de artificii nu numai că produc zgomot și poluare luminoasă ce provoacă suferință în rândul animalelor domestice pe termen scurt, dar au și un impact mult mai mare asupra faunei sălbatice pe termen lung.

Expertul a subliniat că zgomotul declanșat de artificii provoacă panică, determinând animalele să fugă de teamă sau păsările să își părăsească cuiburile pe timp de noapte. În plus, poluanții precum metalele grele, odată ajunse în mediul înconjurător, pot avea efecte pe termen lung, degradând natura și reducând sănătatea viețuitoarelor sălbatice, a adăugat el.

Menționând că interzicerea focurilor de artificii în perioadele sensibile de migrație a faunei sălbatice sau în perioadele de împerechere ar putea limita impactul, cercetătorii solicită, de asemenea, modalități mai prietenoase cu mediul de înlocuire a artificiilor, precum spectacolele cu drone sau cu raze luminoase. (Agerpres)

Lasă un comentariu