O nouă premieră națională la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

O nouă premieră națională la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș: unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervențional al pacienților cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutană de nouă generație.

La Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureș a demarat, joi, 2 februarie, programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervențional complex, la pacienții cardiovasculari cu risc foarte înalt.

În cursul dimineții s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricol în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permițând desfășurarea intervenției cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenției de revascularizare complexă.

Întreaga procedură s-a desfășurat pe cale intervențională, prin abord femural, fără a fi necesară anestezia generală. Cei doi pacienți care au beneficiat de aceste intervenții, considerați până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă și de trunchi principal, cu multiple comorbidități.

Practic, prin introducerea acestei tehnici în premieră, pacienții au primit o a doua șansă la viață. Prof. dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat și coordonat intervențiile și totodată președinte al grupului de lucru al acțiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătății, este și cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislației AP-IMA, ce a permis achiziționarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătății.

Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie demonstrează, încă o dată, că rămâne o unitate de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular. Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureș este centru terțiar la care se trimit toate urgențele majore și cazurile complexe din 6 județe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenții complexe care se efectuează în centrele de excelență europene. 

Ambele intervenții au decurs bine, iar pacienții se simt bine și vor fi externați în circa 3 zile.

Mulțumesc întregii echipe de medici și cadre medii ale clinicii, care au asigurat desfășurarea în condiții optime a acestor proceduri, primele de acest gen pe plan național.

Prof. univ. dr. Theodora Benedek, Șef Clinică de Cardiologie

Lasă un comentariu