Venituri, cheltuieli și investiții la Luduș, în anul 2023

Distribuie pe:

Consiliul Local al orașului Luduș, întrunit în ședință extraordinară marți, 31 ianuarie 2023, a aprobat Bugetul general consolidat al orașului Luduș pe anul 2023, format din Bugetul local, Bugetul creditelor interne și Bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, inițiat de primarul Ioan Cristian Moldovan.

La întocmirea bugetului s-au avut în vedere condițiile economice și sociale specifice localității, execuția bugetului anului 2022, modificările legislative privind indexarea cu 5,1% față de anul anterior a impozitelor, taxelor locale, tarifelor și amenzilor, prognozele privind evoluția costurilor la utilități.

Veniturile proprii rezultate din taxe și impozite locale sunt estimate la suma de 20.191.000 lei.

Din bugetul național, Ministerul Finanțelor a alocat pentru bugetul local Luduș, pe anul 2023, suma de 12.894.000 lei. Din fondul la dispoziția Consiliului Județean Mureș, orașului Luduș i-a fost alocată suma de 812.000 lei. Printr-o altă decizie a Ministerului Finanțelor, în bugetul orașului Luduș va ajunge și suma de 5.593.000 lei.

Astfel, veniturile totale ale bugetului local ajung la suma de 68.419.000 lei.

În bugetul consolidat pentru anul 2023, cheltuielile sunt în cuantum de 68.776.000 lei. Deficitul prognozat de 357.000 lei va fi acoperit din excedentul anilor precedenți.

Din totalul cheltuielilor, 45,75% sunt alocați pentru dezvoltare. Celelalte 54,27% sunt alocate pentru funcționarea Consiliului Local.

În succinta lecție de economie, cititorii acestui documentar au prilejul să afle care sunt serviciile publice ale Consiliului Local Luduș care asigură furnizarea către cetățeni a bunurilor și serviciilor publice, cuprinse la partea de cheltuieli ale bugetului local. Sunt 14, la număr: Autorități executive; Fondul de rezervă; Datoria publică și împrumuturi; Ordine publică și siguranță națională; Învățământ; Sănătate; Cultură, recreere, religie (Casa de cultură, Biblioteca orășenească, Monumente istorice, Sport, Zone verzi, Alte activități); Asigurări și asistență socială (persoane în vârstă, persoane cu dizabilități, ajutor social, asistență socială pentru familie); Locuințe, servicii și dezvoltare publică (A.N.L., alimentare cu apă, iluminat public, alte active); Protecția mediului (salubritate, canalizare);

Prevenirea și combaterea inundațiilor și înghețurilor; Agricultură, silvicultură, piscicultură și vânătoare; Transport comun, bunuri și servicii pentru întreținerea străzilor; Alte acțiuni economice.

Interesantă este și lista investițiilor pe anul 2023 din Bugetul Local: la Școala Gimnazială Nr. 1, acțiuni pregătitoare (consultanță și verificare tehnică pentru construirea și dotarea unui nou corp de școală!!!); Actualizarea Planului de Urbanism General-PUG; Realizare de Bancă de date urbană; Sistem de calcul pentru Starea Civilă; Achiziționarea unui imobil cu destinația Secție de psihiatrie, la Spitalul orășenesc; Restaurarea și punerea în valoare a Castelului Banffy din Gheja; Eficientizarea energetică a clădirilor Bazin Înot Didactic și Sala de Sport; Reabilitarea Capelei Funerare; Extinderea rețelei de iluminat public pe străzile Bradului, Garofiței, Viitorului, Independenței, Brațul Mort al Mureșului; Canalizarea străzii Oarba; Ameliorarea Coastei lui Papuc; Consultanță pentru amplasarea de puncte de reîncărcarea vehiculelor electrice; Echipamente de semaforizare a trecerilor de pietoni pe Bulevardul 1 Decembrie 1918.

La capitolul Investiții din Fonduri Europene, notăm obiectivul “Extinderea și echiparea structurii educaționale a Școlii Gimnaziale “Ioan Vlăduțiu”; Reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Casei Orășenești de Cultură; Creșterea eficienței energetice a Blocului de locuințe nr. 19 de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918; Modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public din întregul oraș.

Din proprie experiență știu că, la ghișeele Serviciului de Impozite și Taxe din Luduș, zi de zi sunt cozi ca la magazinele alimentare din trecutul regim politic.

Mircea Gheborean

Lasă un comentariu