Astăzi, 7 februarie, Ziua Siguranței pe Internet

Distribuie pe:

Pentru mulți dintre noi, dar mai ales pentru copii și tineri, contactul permanent cu prietenii, accesul la informații și persoane din alte țări, posibilitatea de a discuta liber pe diferite rețele de socializare reprezintă o provocare. Tehnologia și rețelele mobile oferă posibilitatea ca în orice moment să fie purtate discuții între internauți, să fie postate diferite fotografii sau imagini din viața personală, să fie accesate conturi de email sau bancare, însă cei care vehiculează aceste informații nu realizează, de multe ori, că astfel se expun, toate acele informații putând ajunge în posesia celor care doresc să le facă rău.

O expunere necontrolată în acest mediu virtual poate duce la manipulare, furt sau ștergerea de date cu caracter personal, lucruri periculoase pentru oricine.

Pornind de la ideea că internetul este un loc minunat de unde poți afla multe lucruri și îți poți face mulți prieteni, copiii petrec mult timp în această lume în care, din păcate, se ascund și persoanele care urmăresc racolarea acestora în vederea exploatării, rețelele de socializare fiind principala sursa de racolare utilizată de traficanți.

Recomandări pentru copii și părinți

“Specialiștii noștri vin în sprijinul tinerilor cu activități de prevenire și cu sfaturi pentru evitarea victimizării minorilor, în contextul Zilei Siguranței pe Internet, marcată anual în prima zi de marți din luna februarie. Astfel, pe parcursul acestei săptămâni, sunt programate întâlniri directe cu elevi și cadre didactice pentru a fi aduse în atenție pericolele internetului și pentru a le oferi tinerilor recomandări care să îi ajute să navigheze în siguranță și să se oprească din discuții când acestea devin periculoase pentru ei. Vom ajunge în unități școlare din mediul urban, dar și rural, mai exact în municipiul Târgu Mureș, Ceuașu de Câmpie, Livezeni, Band, Mădăraș și Nazna, cadrele didactice fiind și ele implicate activ în ceea ce privește informarea pe acest subiect și transmiterea informațiilor către părinții elevilor, astfel încât aceștia să știe cui să se adreseze în momentul în care copii lor sunt în pericol”, spunea comisar șef de poliție

ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonatorul Centrului Regional Târgu Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. Cu acest prilej, le vor fi oferite celor mici recomandări: Să nu divulge nimănui parola conturilor lor; Să acorde atenție la cererile de prietenie venite de la persoane pe care nu le cunosc și care nu au nici o fotografie la profilul contului; Să nu posteze fotografii în ipostaze indecente și să nu discute cu persoanele din mediul online despre probleme intime, personale sau de familie; Să evite folosirea camerei web și să fie selectivi cu prietenii virtuali, adică să conștientizeze faptul că atunci când adaugi pe cineva în lista de prieteni, acesta va avea acces la toate informațiile personale; Să nu răspundă mesajelor supărătoare sau care conțin imagini nepotrivite sau jignitoare. În acest caz să procedeze la blocarea acestor persoane și anunțarea părinților despre acest aspect.

Părinții pot fi primii care sesizează o situație de pericol pentru copilul lor și sunt sfătuiți să stabilească o listă de site-uri sigure pe care să navigheze tinerii și un program de folosire a calculatorului. Deasemenea este indicat să instaleze programe de control parental și să le explice copiilor că este în interesul lor să rămână “ANONIMI” în mediul online, adică pe cât posibil, să nu facă publice informațiile personale, numele complet, adresa, numărul de telefon, numele părinților sau a altor membrii ai familiei, parole, cărți de identitate, sau fotografii.

Helpline 0 800 800 678

“Este de reținut de către fiecare dintre noi că acest mijloc modern de comunicare prezintă și dezavantaje, cele mai importante fiind discuții cu persoane necunoscute, accesul la informații neverificate și instalarea, în timp, a unei dependențe”, sublinia comisar șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela. Orice abuz poate fi raportat autorităților: Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Tg. Mureș, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, fie în mod direct, fie on line; prin accesarea numărului unic de urgență 112 sau a liniei telefonice Helpline 0 800 800 678, pusă la dispoziție de Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane.

B.L.

Lasă un comentariu