Ziua europeană a numărului unic de urgență 112 este marcată în fiecare an la data de 11 februarie

Distribuie pe:

Pentru dezvoltarea serviciului de urgență 112 în Europa a fost creată Asociația Europeană a Numărului de Urgență (EENA), o organizație neguvernamentală cu sediul la Bruxelles, a cărei misiune este aceea de a contribui la îmbunătățirea siguranței și securității oamenilor. Fondatorul EENA este Olivier Paul - Morandini, care a fost și președintele organizației între 1999-2015.

În prezent, comunitatea EENA include peste 1.500 de servicii de urgență reprezentative din 80 de state la nivel mondial, peste 100 de furnizori de soluții în domeniu, peste 100 de cercetători, precum și peste 200 de membri ai Parlamentului European, se arată pe site-ul EENA, http://www.eena.org. EENA servește ca o platformă de discuții pentru serviciile de urgență, autorități publice, factori de decizie, cercetători, asociații și furnizorii de soluții, cu scopul de îmbunătățire a răspunsului în situații de urgență, în conformitate cu cerințele cetățenilor.

Numărul 112 este numărul de urgență disponibil gratuit, non-stop, atât prin linii de telefonie fixe, cât și prin telefoane mobile, oriunde în Uniunea Europeană. Numărul unic de urgență 112 este disponibil în următoarele țări: toate statele membre ale UE, Albania, Georgia, Republica Moldova, Islanda, Muntenegru, Norvegia, Serbia, Elveția, Turcia, menționează site-ul http://www.eena.org.

Cetățenii pot apela numărul 112 pentru a contacta serviciile de urgență - poliția, serviciile medicale de urgență și pompierii. EENA consideră că existența unui număr unic de urgență pretutindeni în Europa reprezintă un beneficiu direct pentru cetățeni, dar, din păcate, acest număr care poate salva vieți este în mare măsură necunoscut. Astfel, mai puțin de jumătate dintre cetățenii europeni identifică 112 drept numărul pe care trebuie să-l apeleze în caz de urgență oriunde în UE.

Lasă un comentariu