Conform unui proiect publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), modificat recent, orice deținător de fermă care folosește produse de protecția plantelor este obligat să urmeze un curs de instruire în acest domeniu, organizat de Autoritatea Națională Fitosanitară sau să aibă angajat pe cineva care a făcut acest curs. Taxa este de 195 de lei și cursurile, ce durează 18 ore, se vor desfășura în fiecare săptămână, online. În urma susținerii, fermierii vor primi un Certificat de formare profesională, valabil 5 ani.
Anterior modificării, varianta inițială a ordinului prevedea că la aceste cursuri se pot înscrie doar cei care au minimum studiile liceale absolvite, condiție exclusă zilele trecute. Astfel, se vor putea înscrie toți fermierii, indiferent de nivelul de studii absolvit. “Prin acest ordin se urmărește pregătirea tuturor fermierilor, indiferent de nivelul studiilor absolvite, pentru a putea aplica corect tratamentele fitosanitare la culturile practicate”, precizează MADR.
Deși măsura a stârnit confuzie în rândul fermierilor, după eliminarea obligativității deținerii unei diplome de Bacalureat, măsura propusă a fost apreciată, iar cei care deja au urmat cursul în domeniu l-au considerat util, chiar și în condițiile în care, prin prisma experienței acumulate în domeniu, dețineau deja o parte dintre informațiile prezentate.
Proiectul de act normativ suspus dezbaterii publice poate fi consultat pe site-ul MADR, iar cei care au de făcut observații, le pot trimite, în termen de 10 zile de la data publicării, pe adresa de e-mail fitosanitar@anfdf.ro.
Vasile Bota