Abuzul financiar, formă a violenței domestice

Distribuie pe:

Un studiu recent al Centrului pentru Securitate Financiară din Statele Unite ale Americii, citat de ziare.com, a constatat că 99% din cazurile de violență domestică au implicat și abuzul financiar, scopul acestuia fiind de a câștiga putere și control într-o relație.

“Când oamenii se gândesc la abuzul domestic, primele lucruri care le vin în minte sunt, probabil, abuzul verbal și agresiunea fizică, însă cercetările noastre arată că abuzul financiar apare la fel de frecvent în relațiile nesănătoase ca și celelalte forme de abuz.

Mai mult, abuzul financiar este adesea primul semn al violenței în abuzul domestic. În consecință, a ști cum să identifici abuzul financiar este esențial pentru siguranța și securitatea ta”, susțin specialiștii americani.

Definiție

În opinia acestora, abuzul financiar implică controlul capacității victimei de a dobândi, utiliza și menține resurse financiare. Cei care sunt victimizați financiar pot fi împiedicați să lucreze, spre exemplu.

Deși este mai puțin înțeles decât alte forme de abuz, abuzul financiar este una dintre cele mai puternice metode de a menține o victimă prinsă într-o relație abuzivă.

Cercetările arată că victimele sunt adesea prea îngrijorate de capacitatea lor de a se asigura financiar pentru ele și copiii lor pentru a pune capăt relației. Insecuritatea financiară este, de asemenea, unul dintre principalele motive pentru care femeile se întorc la un partener abuziv.

Desigur, și bărbații pot fi victime ale abuzului, iar cazurile nefericite sunt nenumărate. Având în vedere faptul că abuzul financiar este recunoscut ca o formă de violență domestică, aproximativ 1 din 7 bărbați (18 ani și peste) va experimenta o formă de violență domestică.

Impact

Efectele abuzului financiar sunt adesea devastatoare. Victimele se simt abandonate, deprimate, nesigure pe ele din cauza abuzului emoțional care însoțește abuzul financiar. De asemenea, în unele situații concrete trebuie să plece fără mâncare și alte necesități pentru că nu au bani.

Pe termen scurt, abuzul financiar lasă victimele vulnerabile în fata violenței fizice. Fără acces la bani, carduri de credit și alte active financiare este extrem de dificil să faci orice tip de planificare a siguranței.

De exemplu, dacă un agresor este deosebit de violent și victima trebuie să plece pentru a rămâne în siguranță, acest lucru este dificil fără bani, iar în momentul în care trebuie să părăsească relația definitiv, găsirea unei locuințe sigure și accesibile este o provocare.

Totodată, victimele se luptă să își asigure nevoile precum hrana, îmbrăcămintea și transportul.

“Dacă sunteți într-o relație (de orice natură), este extrem de important să identificați abuzul financiar înainte ca acesta să escaladeze și să luați măsuri în consecință”, ne sfătuiesc experții. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu