NATO: Este mai important ca niciodată ca aliații să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina

Distribuie pe:

Secretarul general al NATO a declarat marți dimineață, înainte de reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, că este mai important ca niciodată ca aliații să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina, în condițiile în care săptămâna viitoare se împlinește un an de la invazia rusă, iar Vladimir Putin se pregătește de “noi ofensive și noi atacuri”.

Jens Stoltenberg a declarat că miniștrii apărării din țările aliate se întâlnesc marți și miercuri într-un “moment critic pentru securitatea noastră”.

“Săptămâna viitoare marcăm primul an al teribilului război din Ucraina, o invazie la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei, și nu există semne că președintele Putin se pregătește pentru pace. Ceea ce vedem este contrariul, el se pregătește de mai mult război, de noi ofensive și noi atacuri”, a spus secretarul general.

“Așa că este chiar mai important ca aliații și partenerii NATO să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina. Și ne vom întâlni astăzi în cadrul Grupului de contact pentru Ucraina și vom răspunde nevoilor urgente de sprijin sporit către Ucraina”, a adăugat el.

El a subliniat că aliații trebuie să furnizeze mai multă muniție Ucrainei și, în acest sens, să intensifice producția și să consolideze industria de apărare pentru a putea furniza muniția necesară Ucrainei și a-și reface stocurile.

“De asemenea, la reuniunea ministerială, vom conveni asupra liniilor directoare pentru planificarea apărării noastre și pentru consolidarea suplimentară a descurajării. Ceva ce este extrem de important într-o lume care este mult mai competitivă și mai periculoasă, și în care există un război în toată regula în Europa”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, a spus el, vor începe să fie discutate angajamentele de investiții în apărare, respectiv “cum să ne asigurăm că vom continua să investim mai mult în apărare”.

“În același timp vom aborda protecția infrastructurii critice, în special a infrastructurii submarine și a infrastructurii off-shore, pentru că am văzut că aceste cabluri și conducte submarine sunt vulnerabile și este important să ne coordonăm mai mult eforturile pentru a proteja infrastructura critică”, a subliniat el.

Secretarul general al NATO s-a folosit de prilej și pentru a vorbi despre situația creată de cutremurele din Turcia.

“Suntem cu toții îngroziți de bilanțul teribil provocat de cutremurele din Turcia. Aliații NATO furnizează ajutor substanțial Turciei. Acest sprijin trebuie să continue și trebuie să fim solidari și să susținem acest sprijin pentru Turcia”, a mai afirmat Stoltenberg. (Agerpres)

Lasă un comentariu