Despre Anemia Aplastică

Distribuie pe:

Pentru a veni în sprijinul pacienților și al aparținătorilor, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) desfășoară campania de informare și conștientizare “Anemia Aplastică - Tot ce trebuie să știi”.

Consultații psihologice gratuite pentru pacienți și aparținători

În cadrul conferinței de presă de lansare a campaniei s-a prezentat și programul de consultații psihologice gratuite pentru pacienți și aparținători. Sesiunile dedicate pacienților au început luna aceasta, iar cele pentru aparținători vor debuta în iunie. Vor fi desfășurate 20 de ședințe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienți și ultimele 4 pentru aparținători. Înscrierile se realizează online, prin completarea unui formular (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSewLNZs85l73PCu9IgC9Eda-g1drhfxqu6xKFx-9Tw7Zyq--g /viewform). Acestea rămân deschise pentru doritori, inclusiv pe parcursul derulării campaniei.

“Diagnosticul unei afecțiuni grave, precum Anemia Aplastică, are un impact emoțional puternic atât pentru pacient, cât și pentru familiile și prietenii lor, neadaptarea la noile condiții de viață rezultate din apariția bolii putând conduce la tulburări psihice de tip afectiv sau anxios. Un grup de sprijin și consiliere psihologică ajută pacientul să înțeleagă că nu este singur, să învețe din experiențele altora, să se simtă acceptat și confortabil în compania unor persoane care îl înțeleg. Sprijinul emoțional și social sunt la fel de importante ca tratamentul medical” , a declarat moderatoarea acestor grupuri, Doranda Bârsan, psiholog, mamă a unui tânăr cu Anemie Aplastică și vicepreședinta Asociației Prietenii lui Adrian.

Anemia aplastică - boala rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion și care poate duce la deces

Anemia aplastică este o boală rară și gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează și nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcționeze normal. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic. Forma aceasta de anemie poate exista de la naștere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenților și adulților tineri.

Simptomele anemiei aplastice

Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roșii, albe și trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome. Numărul mai mic de celule roșii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăți de respirație, paloarea pielii, gingii și unghii palide, amețeală, dureri, mâini și picioare reci, dureri în piept. Numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecții frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei.

Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecțiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare și alte investigații, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.

Vestea proastă este că nu există nicio modalitate de a preveni această formă de anemie, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienții diagnosticați cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienții cu anumite boli infecțioase, cei cu tulburări autoimune sau afecțiuni congenitale ce pot afecta măduva osoasă, sublinia Carmen Matei, PR Enthusiast, Deci Se Poate.

B.L.

Lasă un comentariu