Proiect: După divorț, soții vor putea reveni la numele primit la naștere

Distribuie pe:

Printr-un proiect de modificare a Codului Civil, aflat în dezbatere la Senat, se propune ca, în cazul divorțului, soții să poată reveni la numele primit la naștere, nu doar la cel avut înainte de căsătorie, așa cum se întâmplă în prezent, această schimbare fiind utilă, în special, celor care nu se află la primul divorț.

Regula de bază privind numele de familie după căsătorie, stabilită de Codul Civil, este că, la desfacerea căsătoriei prin divorț, soții pot conveni să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, iar instanța ia act de această înțelegere prin hotărârea de divorț.

Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soți sau de interesul superior al copilului, instanța poate să încuviințeze ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, chiar în lipsa unei înțelegeri între ei.

De asemenea, în lipsa unei înțelegeri sau în cazul în care instanța nu a dat încuviințarea ca soții să păstreze numele purtat în timpul căsătoriei, fiecare dintre foștii soți va purta numele avut anterior căsătoriei.

Însă, prin noul proiect, viitoarea lege va stabili că, dacă nu intervine o înțelegere sau instanța nu își dă încuviințarea, fiecare dintre foștii soți va putea opta, atât pentru numele pe care l-a avut înainte de căsătorie, cât pentru numele dobândit la naștere.

În nota de fundamentare, inițiatorii proiectului arată că “revenirea la numele purtat înainte de căsătorie nu mai poate fi de actualitate, deoarece, în ultimul timp, numărul divorțurilor este din ce în ce mai mare și sunt situații în care femeile sunt la al doilea sau al treilea divorț. Astfel, nu mai există motivație pentru a păstra numele avut înaintea căsătoriei în interesul copiilor sau în interes personal”. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu