Personalități toxice de care ar trebui să ne ferim

Distribuie pe:

Psihologul Oana Nicolau, citată de csid.ro, prezintă tipurile de oameni cu personalități toxice, astfel încât, dacă este posibil, să le evităm.

“Toxicitatea este rezultatul incompatibilității persoanelor implicate într-o relație, însă nimeni nu este în mod obligatoriu vinovat în acest caz. Oamenii toxici (atât femei, cât și bărbați) se folosesc de alți oameni pentru propriile nevoi și satisfacții personale. Ei caută oameni pe care să îi consume emoțional și psihic, construind un cadru perfect pentru beneficiile lor lacome.

Totuși, oamenii toxici rareori sunt conștienți de propria toxicitate, ei fiind prea absorbiți de sine și preocupați de propriile emoții, interese, nevoi și obiective pentru a fi conștienți de nevoile, scopurile, interesele și emoțiile celorlalți”, afirmă specialistul, precizând și tipurile de personalități toxice.

Umilitorul - Acest tip de individ toxic vă va face să vă simțiți inutil, incapabil și umilit în mod constant. El sau ea vă va lua în derâdere. De fiecare dată când vă exprimați ideile, convingerile sau dorințele, persoana toxică vă va considera penibil. Un partener toxic nu va ezita să vă umilească în public, în fața prietenilor sau a familiei dumneavoastră.

Partenerul toxic vrea să dețină toată puterea de decizie. Din păcate, dacă tolerați acest comportament umilitor suficient de mult, veți începe să credeți cu adevărat vorbele lui. Obiectivul său este de a vă reduce treptat stima de sine, astfel încât să nu puneți la îndoială controlul său absolut în relație.

Furiosul - Controlul prin intimidare este un comportament clasic al unui partener toxic. Adesea, aceste persoane au un temperament imprevizibil și ușor de declanșat. Niciodată nu se știe ce îi va declanșa furia. Această stare constantă de vigilență și incapacitate de a premedita o ieșire furioasă dăunează atât sănătății emoționale, cât și fizice a victimei.

Este important de reținut faptul că acest partener abuziv emoțional afișează rareori această parte a sinelui său în lumea exterioară. Acesta este văzut din afară ca fiind o persoană relaxată, politicoasă, care este aproape întotdeauna pe placul tuturor.

Acuzatorul - Acesta induce sentimentului de vinovăție și, de multe ori, va convinge și alte persoane să vă transmită (din partea lui) sentimentul de dezamăgire față de dumneavoastră. El nu controlează doar prin inducerea vinovăției, ci și prin înlăturarea temporară a vinovăției, dacă faceți ceea ce vrea el.

Pasivul - Oricât de ciudat ar părea, o metodă de control toxic este pasivitatea dusă până la nivelul în care trebuie ca dumneavoastră să luați deciziile în locul partenerului. Acești controlori toxici doresc să duceți la capăt orice decizie în locul lor. Prin această metodă, dumneavoastră sunteți singura persoană responsabilă pentru rezultatul acestei decizii. Și, desigur, veți știi când ați luat decizia greșită prin comportamentul pasiv-agresiv al partenerului.

Pasivitatea poate fi un mijloc extrem de puternic de control, deoarece veți experimenta o anxietate și o oboseală constante, pentru că vă faceți griji cu privire la efectul deciziilor dvs. asupra partenerului și sunteți extenuat.

Egoistul - Acest individ își va îndeplini rareori angajamentele și vă controlează prin a menține o incertitudine cu privire la ceea ce va face. Un partener de acest gen spune că va suna, va lua copiii la un film sâmbătă, va face etc., etc., dar acestea sunt doar vorbe...

Mereu intervine ceva. Acesta are, de obicei, o scuză plauzibilă, dar pur și simplu nu își îndeplinește promisiunile. Drept urmare, vă controlează prin imposibilitatea de a vă face planuri împreună. Anxietatea pe care o simțiți într-o astfel de relație toxică poate să vă deterioreze treptat starea de sănătate emoțională și fizică.

Profitorul - Profitorii par a fi foarte drăguți, plăcuți și amabili. Și chiar sunt, atât timp cât primesc tot ce vor de la alții.

Toxicitatea relației se reflectă în faptul că niciodată nu veți depune suficient efort în ochii unui astfel de partener. Profitorii îți consumă foarte mult timp și energie și te vor părăsi imediat ce vor găsi pe altcineva care va face mai mult pentru ei.

Posesivul - Majoritatea partenerilor posesivi vor spune că, odată ce voi doi sunteți căsătoriți sau într-o relație serioasă, vor înceta cu gelozia și se vor simți mai liniștiți, însă ei vor deveni din ce în ce mai suspicioși și vă vor controla necontenit.

În timp, ei vor munci din greu pentru a elimina orice relație semnificativă pe care o aveți cu prietenii și, uneori, cu familia. Eforturile de a asigura un posesiv toxic despre fidelitatea și angajamentul față de relație vor fi în zadar.

*

Dacă partenerul toxic refuză să se schimbe și comportamentul lui persistă, renunțați la relație. Este mult mai bine să treceți printr-un proces dureros de câteva luni (cauzat de despărțire), decât să rămâneți într-o relație din ce în ce mai dăunătoare, atât fizic cât și psihic. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu