Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor

Distribuie pe:

Din 2011, prin lege, 20 februarie este marcată în România că Ziua Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie nu îndeajuns cunoscută și cercetată. Procesul dezrobirii, început în 1837 de Mihail Kogălniceanu, a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Știrbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi și robii aparținând boierilor.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis ieri, 20 februarie 2023, un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor. Mesajul a fost prezentat de către Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale în cadrul evenimentului “Romi pentru România”.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

“Acum 167 de ani, printr-un act cu o semnificație profundă pentru întreaga națiune, romii din țara noastră își dobândeau libertatea care le fusese răpită și refuzată timp de secole. În procesul istoric de modernizare a României, dezrobirea a însemnat nu doar înfăptuirea unui act de justiție pentru romi, dar și un moment fundamental pentru demnitatea poporului român și apropierea sa de valorile umaniste europene.

Dezrobirea romilor de la mijlocul secolului XIX nu a condus însă la eliminarea discriminărilor, care nu au putut fi șterse de proclamarea egalității în drepturi. Nici prejudecățile nu au fost depășite, ele menținându-se în mentalul public în ciuda sacrificiilor romilor din Războiul de Independență sau din cel de reîntregire.

În loc să aducă emanciparea economică, socială și politică a romilor, secolul XX rămâne în istorie prin crimele Guvernului Antonescu și miile de victime ale deportărilor, ale rasismului și ale urii.

După Revoluția din Decembrie 1989, parcursul nostru european a consemnat o despărțire clară de politica regimului comunist, care a urmărit constant să estompeze existența și identitatea culturală a minorității rome.

Ziua Dezrobirii Romilor este un prilej de cinstire a memoriei tuturor celor care au suferit pentru libertatea și demnitatea umană, un moment în care să reflectăm mai mult la importanța respectării drepturilor fundamentale ale omului, o zi a condamnării rasismului, a xenofobiei și a urii. Este, totodată, o ocazie de a asuma responsabilitatea avută de autoritățile române în Holocaustul romilor în acele zile întunecate ale umanității, dar și de a ne reafirma angajamentul nostru ca niciodată să nu mai permitem ceva similar.

Dincolo de promisiuni, ceea ce contează sunt măsurile concrete adoptate pentru a asigura în prezent membrilor minorității rome condiții demne și nediscriminatorii de viață, de muncă, de educație și de îngrijire a sănătății. În acest context, subliniez importanța atingerii cât de curând și complet a țintelor stabilite prin Strategia Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, printr-o acțiune care să implice o colaborare strânsă între autoritățile centrale și locale, instituțiile publice și societatea civilă.

România este astăzi un exemplu de relații interetnice care au la bază respectul pentru identitatea culturală și lingvistică a fiecărei minorități și în care funcționează comunicarea interinstituțională pentru binele comun. Numeroasa minoritate romă este un contribuitor valoros în acest dialog, cu atât mai mult cu cât romii participă la construirea viitorului comun al națiunii noastre, clădit pe solidaritate. Dezrobirea de acum 167 de ani este un act al patrimoniului nostru istoric, dar mesajul său, acela al căutării și cinstirii libertății, rămâne actual și se reînnoiește în fiecare zi, prin muncă, prin cultură și educație!”

Lasă un comentariu